Вторник, 18 Септември 2018
Вторник, 18 Септември 2018

Еврозоната във възход

Еврозоната във възход

Икономиката върви нагоре, безработицата-надолу

 

През първото тримесечие в еврозоната е регистриран неочаквано силен ръст на икономиката. Брутният вътрешен продукт в 19-те държави от валутния съюз се е увеличил с 0,6 %. Като цяло БВП в ЕС бележи ръст от 0,5 % в сравнение с предишното тримесечие. Икономистите определиха представените от Евростат данни като истинска изненада, но същевременно изразиха съмнения, че икономиката на еврозоната ще се развива със същите темпове и във второто тримесечие на 2016 г. 
Същевременно безработицата в страните от еврозоната е намаляла до минимални нова за последните четири и половина години. Без работа в страните от еврозоната остават 16,4 млн. души, съобщават от Евростат. Данните, за съжаление, не касаят България.  

Свързани статии (по етикет)

  • ЕС със стабилен растеж и ниска безработица

    През трите месеца до края на юни заетостта в еврозоната и в целия ЕС нарасна стабилно за второ поредно тримесечие, като общият брой на заетите лица достигна нови рекордни върхове, показват предварителни данни на Евростат.

  • Исторически спад на безработицата в Русия

    Броят на регистрираните безработни граждани в Русия е достигнал 684 670 души, което е исторически минимум, откакто се следи този показател през 1991 година, съобщи руският министър на труда Максим Топилин, цитиран от ТАСС.

  • БВП с ръст от 3,4% на годишна база

    Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2018 г. БВП в номинално изражение достига 26 047 млн. лева

Оставете коментар