Петък, 27 Април 2018
Петък, 27 Април 2018
Папа Франциск ще отпразнува днес 80-тия си рожден ден с тържествена меса във Ватикана

Папа Франциск ще отпразнува днес 80-тия си рожден ден с тържествена меса във Ватикана

"За него Църквата е полева болница, а не митнически пункт", който да прави деление между добри и лоши християни, смята специалистът по Ватикана Марко Полити

Франциск, до избирането си Хорхе Марио Берголио, е римски папа от 13 март 2013 г. Той е първият папа от Новия свят и първият папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741). Той е и първият папа йезуит.

„Осемдесет години е възрастта, на която кардиналите минават в нещо като пенсия и вече нямат право да участват в конклавите, които избират папа. Обаче първият латиноамерикански папа, който изпитва алергия към ваканциите, не възнамерява да стои просто за украшение“, пише Катрин Марсиано от Франс прес. „Програмата му е изпълнена с религиозни церемонии, аудиенции и срещи с вярващи. Макар и домошар, Франциск е направил 17 визити в чужбина за близо четири години, а за 2017 г. предвижда поклонение във Фатима (Португалия), посещение в Индия и Бангладеш и може би още едно в Африка“.

Хорхе Марио Берголио е роден в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г., в семейството на италиански емигрант. Той е най-големият от пет деца. Получава диплома за химик-технолог. Учи в семинарията Вилия-Девото в Буенос Айрес. Встъпва в ордена на йезуитите през 1958 г. В Чили учи хуманитарни науки, след това продължава образованието си в колежа на Свети Йосиф в Буенос Айрес, където получава диплома по философия. Преподава литература, философия и технология в три католически университета. Освен испански владее свободно немски и италиански език.

Оставете коментар