Четвъртък, 24 Май 2018
Четвъртък, 24 Май 2018

Китай тества първия самолет с водородно гориво

Китай тества първия самолет с водородно гориво

Китайски експерти са провели първия изпитателен полет на самолет с екологично чисти водородни елементи, съобщават китайски медии

Изпитателният полет е извършен в град Шенян в Североизточен Китай. Съобщава се, че самолетът е набрал височина 320 метра.

Самолетът е създаден от специалисти на Далянското бюро за химически изследвания на Китайската академия на науките и Ляонингския авиационен изследователски институт на базата на двуместния електросамолет RX1E.

Машината е снабдена с водородно гориво, което е в състояние да генерира мощност 20 киловата. Също така на борда има допълнителни батерии, които се презареждат по време на полета.

Разработчиците твърдят, че за времето на изпитанието не са били отбелязани никакви вредни емисии в атмосферата. Съобщава се, че всички системи на самолета са работили успешно при температура минус 20 градуса по Целзий.

Китай стана третата страна в света, която провежда изпитания на самолета с водородни елементи. По-рано, такива тестове са проведени в САЩ и Германия.

Източник: bbc.com

Превод: NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар