Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

В Женева стартира новият рунд преговори за обединението на Кипър

В Женева стартира новият рунд преговори за обединението на Кипър

Специалният съветник на генералния секретар на ООН Еспен Барт Ейде, под егидата на който се провеждат преговорите за Кипър смята, че е «настанал моментът на истината»

«В момента се намираме на заключителния стадий. Достигнахме до момента на истината», цитира агенция Ройтерс думите на Ейде.

Специалият съветник на генералния секретар на ООН отбеляза, че «лидерите на страните демонстрират много мъжество и желание». «Ще бъде трудно, но не и невъзможно», добави той.

Страните в преговорите са представени от президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на турската общност на острова Мустафа Акънджи.

 Дискусиите ще продължат до 11 януари. Обявено е също, че на 12 януари ще бъде свикана конференция за Кипър с участието на три страни-гаранти - Гърция, Турция и Великобритания.

Въпреки високия залог, провал в Женева не означава край на процеса по обединение на средиземноморския остров, побързаха да се застраховат обаче от кипърска страна. Властите оценяват положително подкрепата на ЕС за решаването на проблема, продължаваща вече 43 години.

„Не съм сигурен, че ако Кипър не беше пълноправен член на ЕС, ние щяхме да имаме такъв напредък в преговорите“, коментира кипърският еврокомисар Христос Стилянидис, който отговаря за хуманитарната помощ в ЕС.

Кипър е разделен по национален признак през 1974 г. след въоръжено нахлуване на Турция. В резултат на военните действия под турски контрол са около 37 % от територията, на която през 1983 г. е образувана самопровъзгласилата се «Турска република Северен Кипър».

Турция е гарант за Северен Кипър, южната част на острова е под контрола на Република Кипър, населена главно с гърци-киприоти. 

Преките преговори за присъединяването на острова се водят под егидата на ООН вече няколко десетилетия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар