Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Доналд Тръмп: Да не сме в Нацистка Германия?

Доналд Тръмп: Да не сме в Нацистка Германия?

Новоизбраният президент на САЩ се изказа по повод разярилия се скандал

Доналд Тръмп, който след по-малко от 10 дни ще стане президент на САЩ, заяви, че Русия никога не се е опитвала да го притиска, и обвини американските разузнавателни агенции за публикациите, в които с огромни съмнения за доказуемост на твърденията, се разказва за подозрения, че поне от 5 години Москва работела с него и разполагала с компрометиращи го материали, включително скандални видеозаписи от интимен характер. Според него спецслужбите опитвали "за последно да ми лепнат черно петно".

"Да не живеем в нацистка Германия?", попита той в поредица от съобщения в личния си профил в "Туитър".

"Русия никога не се е опитвала да използва някакви лостове срещу мен. НЯМАМ НИЩО ОБЩО С РУСИЯ - НИКАКВИ СДЕЛКИ, НИКАКВИ КРЕДИТИ, НИЩО НИЩО!", добави Тръмп.

След това той посочва, че Кремъл вече е отхвърлил "платените от политическите ми опоненти" публикации като "ЦЯЛОСТНА И ТОТАЛНА ФАБРИКАЦИЯ, ПЪЛЕН НОНСЕНС". Много нечестно!"

Всичко това се разиграва броени часове преди началото в 18 часа българско време на първата пресконференция на Тръмп от половин година насам.

На нея се предвиждаше основна тема да бъде обяснението му как ще реши проблема с потенциалния конфликт на интереси между поста на президент на САЩ и многобройните си бизнес начинания. Сега темата за хакерските атаки от Русия и връзките между екипа на Тръмп и Кремъл излиза все по-напред.

Множество водещи медии от двете страни на Атлантика описаха, че въпросните "документи" са в обръщение от лятото насам и са познати на доста хора, но че твърденията в тях или не са потвърдени от независими източници, или просто няма как да бъдат проверени. След като Buzzfeed публикува фотокопие на 35 страници доклади от лятото насам, останалите започнаха да споделят по малко какво знаят, но и да критикуват изданието, че е пуснало за масов достъп нещо, което е против основни принципи в журналистиката.

В същото време отделни факти извън тези 35 страници сочат за проблем, заслужаващ внимание на най-високо място във Вашигтон. ФБР е уведомило за тях не само двамата президенти (Барак Обама и Доналд Тръмп), но и още 6 лидери, ключови за националната сигурност в Конгреса - ръководителите на републиканци и демократи, както и на комисиите по разузнаване в двете камари.

Според лондонския "Гардиън" още през лятото от ФБР са поискали съдебно разрешение да следят четирима членове на екипа на Тръмп по подозрение за контакти с руски официални лица. От агенцията било поискано първо да стесни още повече кръга на хората, от които се интересува. Не е потвърдено, че такова разрешение е дадено през октомври и не е ясно дали - ако е имало такова - то е предизвикало цялостно разследване.

Във вторник директорът на Джеймс Коми каза на изслушване, че не коментира публично хода на разследвания на ФБР, а сенатор поиска от него в писмен вид и формално да отговори до 20 януари поради притеснения, че с встъпването в длъжност на Тръмп на тази дата, ще се засекрети всичко по този случай.

Оставете коментар