Петък, 22 Юни 2018
Петък, 22 Юни 2018

Тръмп за отношенията с Русия: Точка на преразглеждане (в отношенията) няма, или ние ще се разберем, или не

Тръмп за отношенията с Русия: Точка на преразглеждане (в отношенията) няма, или ние ще се разберем, или не

Девет дни преди официалното встъпване новоизбраният президент на САЩ  Доналд Тръмп даде първата си пресконференция

 

По време на събитието, продължило около час, новоизбраният президент отговори на въпроси на водещи медии по ключови проблеми на външната и вътрешна политика, съобщава izvestia.ru.

Както отбелязват наблюдателите в Русия, заявленията направени от новия президент на САЩ говорят за сериозен натиск върху него от страна на антируски настроените сили. И въпреки това, Доналд Тръмп даде да се разбере, че политиката му може да бъде регулирана в полза на прагматичното подобряване на отношенията с Русия и сътрудничеството между двете страни. "Точка на преразглеждане (в отношенията) няма, или ние ще се разберем, или не. Надявам се, че ще се разберем, но може и да не стане, това  също е възможно", така отговори американският лидер на въпроса за руско-американския диалог.

„Ако се съди по днешното изявление и Доналд Тръмп, и неговият екип са под чудовищен натиск на противниците за подобряване на отношенията с Русия. Новоизбраният президент засега няма достатъчно аргументи, за да защити своята позиция в полза на сътрудничество с нашата страна. Затова той маневрира, печели време и не прави никакви резки движения. Ще има ли напредък след встъпването в длъжност и колко бързо това може да се случи, сега и самият Тръмп вероятно не може да каже. Отношенията със САЩ при Тръмп в никакъв случай няма да станат по-лесни. Но те могат да станат по-прагматични. Всичко с времето си“, казва пред "Известия" председателят на комитета по международни въпроси Константин Косачев.

Пресконференцията е започнала с кратко изявление на избрания вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, в което той посочва, че американският народ е уморен от "фалшиви новини". Пълно отхвърляне на преднамерено изкривена информация от някои медии демонстрира и Доналд Тръмп, прекъсвайки въпроса на журналист от CNN, че не възнамерява да общува с представителите на средствата за масова информация, които публикуват фалшиви новини.

Особено внимание бе отделено на въпроса за хакерските атаки, за които се твърди че са организирани от Русия. В отговор на въпрос новоизбраният президент заяви, че зад атаките срещу сървърите на Демократическата партия може да стои и Русия, като отбеляза, че САЩ е под атака и от други страни. Той също така заяви, че Вашингтон ще разработи система за защита срещу такива атаки.

Наблюдателите подчертават, че Доналд Тръмп е в ситуация, при която неизбежно ще трябва да се съобрази с настроенията на американския политически елит.

Сега тези настроения се определят от истерия около Русия и нейната предполагаема намеса в американските избори. Ситуацията е създадена изкуствено, но има пряко влияние върху настроенията на медиите и Конгреса, който внесе нов законопроект за санкции срещу Русия. Тръмп, като новоизбран президент, не може да игнорира изключително напрегната атмосфера в посока на Русия. В същото време той потвърди намерението си да си сътрудничи с Москва в борбата срещу тероризма. По време на кампанията той определи това като основна сфера на сътрудничество. До каква степен ще бъде възможно да си сътрудничи с Русия и в други области ще бъде определено по-късно, вече като действащ президент. Очевидно Тръмп оперира в текущата координатна система, която в момента до голяма степен е монополизирана не само от враговете на Русия, но и от противниците на републиканците, които се опитват да наложат своята линия.

Фактически те се опитват да го заставят да провежда политиката, която провеждаше по отношение на Русия Барак Обама. Тръмп даде да се разбере, че няма да следва тази политика. При Обама нямаше никакво сътрудничество между САЩ и Русия в борбата срещу тероризма, освен разговори за това.

Според директора на изследователския център Center on Global Interests във Вашингтон Николай Злобин, основната цел на пресконференцията на Тръмп е да каже на американските гласоподаватели как той ще разграничи работата на президент и работата на собственик на многомилиардна корпорация.

Превод: NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар