Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Македонският парламент освободи главния прокурор Марко Звърлевски

Македонският парламент освободи главния прокурор Марко Звърлевски

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които в продължение на два месеца използваха процедурни въпроси за блокиране на освобождаването на Звърлевски, днес не участваха на гласуването

След близо два месеца протакания македонският парламент освободи главния прокурор на страната Марко Звърлевски, назначен по време на управлението на бившия премиер на западната ни съседка Никола Груевски. Това се разбира от репортаж на македонския информационен портал МКД.

Решението на председателя на македонското Собрание Талат Джафери да не се съобрази с мнението на антикорупционната парламентарна комисия, която се обяви против снемането на Звърлевски от поста на главен обвинител, бе последвано от бойкот от страна на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

За отстраняването на Марко Звърлевски от длъжност гласуваха 64 депутати в 120-местния парламент.

Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които в продължение на два месеца използваха процедурни въпроси за блокиране на освобождаването на Звърлевски, днес не участваха на гласуването. 

Сега на дневен ред стои въпроса кой ще наследи екс-главния прокурор. Според информации в македонските медии това може да е бившият министър на труда и социалната политика и заместник-министър на македонското МВР Джелал Байрами.

Според информация от средите на правителството, избор на нов главен прокурор до изборите няма да има.

Вместо това Министерски съвет ще реши кой от осемте заместници на Звърлевски ще бъде временен началник на обвинителите.

Властите не потвърдиха, но и не отхвърлиха опцията за Джелал Байрами.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар