Сряда, 20 Юни 2018
Сряда, 20 Юни 2018

Нов пазар на дрога: Наргилета, съдържащи наркотични вещества

Нов пазар на дрога: Наргилета, съдържащи наркотични вещества

Психотропни вещества в наргилетата. Употребата им става все по-често срещана тендеция сред младежите

Химическите субстанции, които приемат, въздействат главно на централната нервна система, създават временни изменения на възприятията, настроението, съзнанието и поведението и я унищожават. 

Това посочи пред Bulgaria ON AIR  психологът Христо Монов. 

 "Проблемът на Слънчев бряг не е, че шумът от заведенията е твърде висок, а че се предлагат всякакви опиати с неизвестно съдържание, най-вече под формата на наргилета. Това е най-големият пазар на дрога у нас", отсече той. 

Именно спор за наргиле доведе до убийството на 11-годишно дете в Бургас. А извършителят е 15-годишно момче.  Заподозреният и жертвата са се запознали чрез социалните мрежи преди няколко седмици. Те разменили телефонните си номера. Последвала е среща, спор и убийство.  

"Фактът, че са се запознали във Facebook е показателен. Този случай за пореден път повдига въпроса за отговорността на родителите и институциите в България. 

Христо Монов посъветва родителите да прекарват повече реално време със своите деца, тъй като, ако до преди няколко години възпитанието на подрастващите зависеше от семейството, обкръжаващата среда и прочетените книги, то днес израства едно онлайн поколение с достъп до информация от всякакъв тип. По думите му освен, че семейството трябва да си върне мястото на първата социализираща среда, е необходимо и образователната ни система да пренареди своите приоритети през новата учебна година и учениците да започнат да изучават истинските проблеми в живота, как да се справят с тях и как да реагират в определени ситуации. 

"Задължително е първата родителска среща в началото на учебната година да не бъде "дайте по 50 лв.", а да бъдат повикани специалисти, които да обяснят какви са рисковете от присъствието на децата в мрежата", категоричен бе Христо Монов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар