Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Безработицата във Великобритания спадна до 4,3% през второто тримесечие на годината

Безработицата във Великобритания спадна до 4,3% през второто тримесечие на годината

Това е най-ниското ниво от 42 години насам

Безработицата във Великобритания стигна до най-ниското си ниво от 42 години насам, но ръстът на заплатите остава далеч под общата инфлация, сочат последните статистически данни.

Процентът на безработицата спадна до 4,3% през второто тримесечие на годината, отбелязвайки най-ниското ниво от 1975 г. насам, се казва в съобщение на Службата за национална статистика (ОНС).

Заетостта пък достигна рекордно високо ниво от 32,1 милиона служители, като броят на заетите се увеличи с 181 000 до юли 2017 г. Общо 1,46 милиона души са регистрирани като безработни към средата на година.

Все пак ръстът на заплатите продължава да изостава от годишната инфлация на Острова, която през август се равнява на 2,9% в сравнение с 2,6% през юли. Средните приходи нарастват с 2,1% на годишна база през тримесечието, под очакванията на „Блумбърг” за 2,3%.

"Създаването на толкова работни места е огромна история на успеха в Обединеното кралство", каза Иън Стюарт, главен икономист в „Deloitte”.

"Въпреки несигурността около Брекзит и по-бавния растеж, Великобритания продължава да генерира все по-ниска безработица и все повече работни места."

Правителството обяви вчера намерението си да повиши заплатите на всички работещи в публичния сектор с повече от 1 процентен пункта след няколко години строги икономии, предаде БГНЕС. Първите, които ще се възползват от мярката, са полицейски служители, които ще получат с 2 на сто по-високо възнаграждение.

 

Свързани статии (по етикет)

  • Днес е сватбата на принц Хари и Меган

    Тържествата, които ще бъдат проследени от цялата страна, ще се проведат в извънградската резиденция на британските монарси – Уиндзорския замък

  • Ирландия постави под въпрос Брекзит

    Ирландският министър-председател Лио Варадкар посъветва Великобритания да обясни как възнамерява да запази отворена границата на страната със Северна Ирландия, защото в противен случай ще се стигне до пропадане на сделката за Брекзит, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

  • Реджеп Ердоган бе посрещнат в Лондон с протести

    Ердоган беше на посещение при кралицата на Великобритания Елизабет II, като освен това се срещна и с министър-председателя на страната Тереза Мей

Оставете коментар