Вторник, 19 Юни 2018
Вторник, 19 Юни 2018

Националната армия на Алжир унищожи 16 подземни складове на терористи

Националната армия на Алжир унищожи 16 подземни складове на терористи

Алжирските власти смятат да изкоренят явлението тероризъм

Подразделения на правителствената национална народна армия на Алжир в рамките на серия издирвателни операции откриха и унищожиха 16 подземни хранилища на терористи, съобщи министерството на отбраната.

По данни на ведомството, скривалищата са открити в северните провинции Типаза и Бумердес. В тях са намерени четири самоделни взривни устройства, механизми за детонация на бомби и проводници.

По-рано този месец министърът на вътрешните работи и местното самоуправление Нуредин Бедуи заяви, че алжирските власти „смятат да изкоренят явлението тероризъм, което е чуждо за обществото”.

С тероризма Алжир се сблъска още в края на миналия век, когато през 1992 започна въоръженият конфликт между властите и радикални ислямистки групировки.

Повод стана отмяната на резултатите от парламентарните избори, където победиха ислямистки партии. В отговор ислямистите започнаха терористична война, чийто жертви станаха над 200 000 души.

Благодарение на политиката на гражданско съгласие, водена от президента Абделазис Бутефлика равнището на насилие през последните години значително намаля.

Понастоящем органите за сигурност са се съсредоточили върху неутрализиране на заплахите, които представляват въоръжените групировки, действащи вътре в страната, както и на екстремистки движения, базирани в обширната зона Сахел в Сахара.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар