Четвъртък, 20 Септември 2018
Четвъртък, 20 Септември 2018

Администрацията на Тръмп подготвя нова забрана за влизане в САЩ

Администрацията на Тръмп подготвя нова забрана за влизане в САЩ

В новото ограничение ще бъдат включени повече страни

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се подготвя да замени противоречивата забрана за пътувания до САЩ с нова заповед, съобразена с отделни държави. Тя обаче ще засегне повече от шестте страни, които са включени в сегашната забрана, съобщава Wall Street Journal, цитиран от Ройтерс.

Новите правила няма да имат обявена крайна дата, но ще има възможност към списъка да бъдат добавяни или изваждани страни във всеки един момент, посочва WSJ, позовавайки се на свои запознати източници.

Планът на департамента за вътрешна сигурност би заменил по-ранната изпълнителна заповед на президента Доналд Тръмп, с която той забрани влизането в САЩ на лица от шест предимно мюсюлмански страни и на почти всички бежанци. Заповедта от 6 март не позволява в САЩ да влизат граждани на Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен в срок от 90 дни и на повечето бежанци за 120 дни.

Забраната, която влезе в сила през юни, сега се разглежда от Върховния съд, където през октомври предстои ключово изслушване за това дали съответства на конституцията. 90-дневната забрана изтича тази неделя, а забраната за бежанците – на 24 октомври.

Администрацията на Тръмп заяви, че забраната е от критична важност за националната сигурност, но противниците ѝ твърдят, че тя нарушава религиозните защити в американската конституция.

Първата версия на забраната на Тръмп, подписана през януари, предизвика протести и хаос на летищата в цял свят, преди да бъде блокирана от американския съд. Администрацията я замени с новата версия през март в отговор на юридическите оспорвания.

„Администрацията на Тръмп ще гарантира, че допускаме само онези, които могат да бъдат добре проверени и няма да наложат заплаха за националната сигурност или обществената безопасност“, заяви представител на Белия дом в отговор на въпрос за твърденията в WSJ.

В статията в WSJ се казва, че все още не е ясно кои страни ще бъдат засегнати от последните ограничения, които Тръмп може да отхвърли или промени. Представители на департамента за вътрешна сигурност не са отговорили на исканията за коментар по статията на WSJ.

Изслушването във Върховния съд по иска срещу заповедта от 6 март ще бъде на 10 октомври.

Източник: Инвестор

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар