Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Япония се готви за предсрочни избори

Япония се готви за предсрочни избори

Очаква се вотът да се проведе на 22 октомври

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе разпуска в четвъртък долната камара на парламента във връзка с предсрочните избори, които ще се проведат идния месец, предаде БГНЕС.

Японският премиер взе решението за свикване на нови избори на 25 септември като още тогава заяви, че го прави с желанието да спечели обществената подкрепа за осъществяването на икономическите реформи и продължаването на сегашната политика на сигурност на фона на влошаване на ситуацията на Корейския полуостров.

Очаква се вотът да се проведе на 22 октомври, а на 10-ти да бъде дадено начало на предизборната кампания.

Чрез изборите Абе, който е на власт от 5 години, се надява да се възползва от растящия си рейтинг и отслабената и разединена опозиция, за да се завърне начело на третата най-голяма икономика в света и да може по-лесно да прокара твърдата си политика спрямо Северна Корея, както и социалните си, икономически и образователни реформи. Според скорошни социологически проучвания той има реални шансове да постигне това въпреки поредицата скандали, разтърсили властта в Токио, които наложиха почти пълна реконструкция на министерския състав.

Допитване от края на миналата седмица, публикувано от японския ежедневник „Никей”, например, показват че 44% от избирателите възнамеряват да подкрепят неговата консервативна Либерална демократична партия (ЛДП) и само 8% са готови да застанат зад опозиционната Демократична партия. Въпреки това един от всеки петима е посочил, че все още не е взел решение, което дава възможност за новата политическа сила, формирана около популярния кмет на Токио Юрико Койке.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар