Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Във Великобритания живеят 413 000 българи и румънци

Във Великобритания живеят 413 000 българи и румънци

Близо 80% от тях са в трудоспособна възраст, само 11 500 са безработни

Броят на живеещите във Великобритания румънци и българи се е увеличил с около 80% в сравнение с 2014 г., когато числото е било 230 000, а днес са 413 000, предава БГНЕС. Данните са на британската национална статистика,

Нарастването на броя хора, идващи да живеят във Великобритания от двете страни, които се присъединиха към Европейския съюз през 2007 г., отразява премахването на ограниченията на правата им за работа в Обединеното кралство през 2014 г. Броят на идващите хора може да отразява резултатите от референдума за излизане от ЕС от миналата година, коментират от „Гардиан“.

Според статистиката близо 80% от румънците и българите в трудоспособна възраст във Великобритания са на работа, а само 11 500 са безработни. Останалите работят надомна работа, учат или са ранни пенсионирани.

Докато в Британия живеят над 413 000 румънски и български граждани, само 6 200 британци живеят в Румъния и България, посочва вестникът.

Данните са включени в последния от шестте доклада на британската статистика, публикувани за динамиката на миграцията между Великобритания и ЕС, като се съсредоточи върху хората, които най-вероятно ще бъдат засегнати от Брекзит.

Правителството трябва по-късно през есента да публикува своята бяла книга за имиграцията, която се очаква да въведе система от разрешения за временно пребиваване на нови мигранти от ЕС след Брекзит без право да се установи във Великобритания. Тези, които вече са във Великобритания в деня на Брекзит с петгодишно пребиваване в Обединеното кралство, трябва да получат "установен статут" с право да останат.

Анализът на британската статистика показва, че 25% от хората в трудоспособна възраст от двете страни са самостоятелно заети лица. Това се сравнява само с 14% от работещото население в Обединеното кралство. Цифрите показват, че 23% от румънците и българите в трудоспособна възраст работят в дистрибуторската, хотелиерската и ресторантьорската индустрии, 23% в строителството. Около 18% от българите работят в областта на банковото дело и финансите.

Тяхната концентрация в нискоквалифицираните работни места се отразява в данните за средните нива на заплатите. Гражданите от двете страни печелят средно по 8,33 лири на час в сравнение със средната работна заплата в Обединеното кралство от 11,30 лири на час.

Данните на ООН показват, че 3,4 милиона румънци живеят извън Румъния и 1,2 милиона българи са емигрирали. Най-големите румънски мигрантски общности са в Италия (1.1 милиона), Испания (684.000) и Германия (657.000), добавя БГНЕС.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар