Сряда, 15 Август 2018
Сряда, 15 Август 2018

Македония иска да започне преговори за членство в ЕС

Македония иска да започне преговори за членство в ЕС

Ще направим всичко възможно и ще се фокусираме върху реформите у дома

Ще направим всичко възможно, за да убедим всяка държава членка поотделно, както и Европейската комисия, че Македония заслужава през юни 2018 г. да премине следващата фаза от европейската си интеграция и да започне преговори с ЕС. Това заяви македонският външен министър Никола Димитров по време на среща с дипломатите на страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) и Западните Балкани, предаде БГНЕС.

В своето изказване Димитров посочи също, че поради редица причини, включително и миграционната криза, сега се потвърди това, че Европа е по-малко сигурна без интеграцията на Западните Балкани.

„Ще направим всичко възможно и ще се фокусираме върху реформите у дома… Няма да се караме със съседите и ако има изкушения, то ще използваме този процес, за да научим как да станем европейски съюзници. Искаме да използваме тази историческа възможност, която стои пред региона“, допълни той.

По време на срещата унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че Будапеща иска ЕС и НАТО да ускорят интеграцията на страните от Западните Балкани. „Искаме дата за започване на преговори за Македония и Албания най-късно през първото тримесечие на 2018 г.“, посочи той.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар