Неделя, 24 Юни 2018
Неделя, 24 Юни 2018

Германия удължи контрола на границите си с още шест месеца, заради риск от тероризъм

Германия удължи контрола на границите си с още шест месеца, заради риск от тероризъм

Извънредната мярка, въведена след бежанския наплив през 2015-а, изтичаше на 11 ноември

Вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер удължи контрола на границите с още 6 месеца. Извънредната мярка на базата на Шенгенския договор изтичаше на 11 ноември.

Де Мезиер обоснова решението си с опасност от терористични действия, дефицити при защитата на външните граници на Европейския съюз, както и с нелегалната миграция в рамките на Шенгенското пространство.

Контролът ще продължи на границата с Австрия, която остава основен пункт за преминаване на нелегални мигранти в Германия, както и на полетите от Гърция до Германия. Удължаването е обсъдено със засегнатите страни, а европейските институции са информирани за решението.

„Пълно завръщане към Шенген без контрол на вътрешните граници ще стане възможно едва тогава, когато развитието на цялата ситуация го позволява“, съобщи Де Мезиер.

Германия въведе контрола заради бежанския наплив през септември 2015-а. Европейският съюз възнамеряваше да прекрати наблюдението на границите вътре в Шенгенското пространство до края на година.

Дания също удължи контрола на границата с Германия с половин година. Мярката изтичаше на 12 ноември.

Епицентър.бг припомня, че германският външен министър е един от най-отчетливите противници на бързото присъединяване на България и на Румъния към Шенген. Той направи категорично изявление по темата след речта на Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент при откриването на новата сесия. Тогава председателят на ЕК постави като непосредствена цел приемането на двете държави към Шенгенското пространство.

 

Свързани статии (по етикет)

  • В НС ще дискутират мерки срещу финансирането на тероризма

    Ще участват председателят на Специалната комисия по тероризма в Европейския парламент Натали Гризбек, главният прокурор, представители на Специализираната прокуратурата и Специализирания съд, МВР, Агенция "Митници", Асоциацията на българските банки, депутати.

  • Тръмп: Германците се обръщат срещу правителството си

    "Голяма грешка се направи в цяла Европа да се позволи да влязат милиони хора, които толкова категорично и насилствено промениха тяхната култура!", добави Тръмп и настоя, че подобно положение трябва да се избегне в САЩ.

  • Германия дава 25 млрд. евро за превъоръжаване

    Немският военен министър Урсула фон дер Лайен поиска за Бундесвера - въоръжените сили на страната, допълнителни средства: близо 15 милиарда евро до края на парламентарния мандат (до 2021 г.) и още 10 милиарда евро за следващата 2022 г.

Оставете коментар