Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

ОИСР препоръчва на Великобритания втори референдум за Brexit

ОИСР препоръчва на Великобритания втори референдум за Brexit

За да бъде спасена британската икономика

Експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) посъветваха Великобритания да проведе втори референдум за Brexit, за да опази икономиката си от сериозни сътресения.

ОИСР смята, че задънената улица, в която се намират преговорите за Brexit, застрашава опасно британската икономика. Предлаганата алтернатива е крайно преосмисляне на решението и отмяна на оттеглянето на страната от ЕС.

"Ако Brexit бъде преустановен заради политическо решение (промяна на мнозинството, нов референдум и др.) позитивният ефект върху икономическиа растеж ще бъде чувствителен", се казва в доклад на организацията.

Предложението ще разгневи гласувалите за излизане от Съюза, но ще подкрепи тезата на експертите, призоваващи за втори референдум след като истинските факти за Brexit станат ясни, пише Independent.

От ОИСР смятат, че излизане на Великобритания без постигнато споразумение с ЕС ще коства на британската икономика до 40 млрд. паунда до 2019 г. На практика организацията допуска възможността за провал на преговорите и "твърд" Brexit.

ОИСР обаче признава, че преговорите по Brexit са трудни за прогнозиране и биха могли "да се окажат по-благоприятни", отколкото се допуска в доклада, с насърчаване на търговията, инвестициите и растежа.

Съществува и рискът Шотландия и Северна Ирландия да гласуват "за" оставане в ЕС на едни втори референдум, което да има голям ефект върху националните им икономики.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар