Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Берлускони прави широка дясна коалиция за парламентарния вот догодина

Берлускони прави широка дясна коалиция за парламентарния вот догодина

„Ние положихме основите на пътя към изборната победа“, заяви бившият премиер пред журналисти

Партия „Форца, Италия“ ("Напред, Италия"), на бившия министър-председател на страната Силвио Берлускони ще се коалира с крайнодясната „Северна лига“ и с консервативните „Братя на Италия“, за да участва на парламентарните избори, които ще се проведат следващата година, пише The Local, цитиран от "Фокус".

Председателите на трите партии се срещнаха в четвъртък през нощта в Сицилия, за да се споразумеят за десноцентристки съюз, наречен „Пактът аранчино“ на местен деликатес. Берлускони вечеря с първия секретар на „Северна лига“ Матео Салвини и с председателя на „Братя за Италия“ Джорджия Мелони.

„Ние положихме основите на пътя към изборната победа“, заяви 81-годишният Берлускони пред журналисти след вечерята, продължила до един след полунощ.

Според социологическите проучвания нито една партия няма да получи мнозинство след парламентарните избори, които ще се проведат в Италия през пролетта на 2018 г.

Съюзяването с Берлускони е в центъра на стратегията на „Северна лига“, за да може да разпространи влиянието си от северните части на Италия към цялата страна. Възможно е партията да премахне думата „Северна“ от името си и да излезе на изборите просто като „Лигата“.

Детайлите за „Пакта аранчино“ до момента са оскъдни. Мелони заяви, че е все още рано да се говори за кандидати или за това кой ще се кандидатира за министър-председател. „Искаме да изградим сериозна, твърда програма, а това не се прави на вечеря в 11 часа вечерта“, заяви тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар