Сряда, 18 Юли 2018
Сряда, 18 Юли 2018

Историческа визита на ливански патриарх в Рияд

Историческа визита на ливански патриарх в Рияд

Ливанският маронитски патриарх Бешара ал Раи пристигна на историческо посещение в Саудитска Арабия

Патриархът оглавява Маронитската църква, която има присъствие в Ливан, Сирия и Кипър. Маронитите* наброяват около 900 000 в Ливан - близо една четвърт от населението му, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Пристигането на такъв висш немюсюлмански духовник на официално посещение в Саудитска Арабия е необичайна проява на религиозна отвореност за кралството, където се намират най-свещените места за исляма и което забранява практикуването на други вероизповедания, но казва, че иска да се отвори повече за света.

Пристигането на Раи е първото посещение на висш ливански представител в Саудитска Арабия от началото на кризата, предизвикана от оставката на ливанския министър-председател Саад Харири, обявена в Рияд на 4 ноември.

Раи планира да се срещне с Харири, а също със саудитския крал Салман и престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

"Със сигурност неговата оставка изненада ливанците и ги натъжи, и създаде известна безизходица", каза патриархът. "Надяваме се, че при това посещение ще можем да говорим по тази тема", заяви той.

Раи обаче каза, че посещението му, планирано преди кризата, няма политически характер, а има за цел да укрепи религиозната търпимост и съвместното съществуване в регион, разкъсван от религиозни конфликти. 

*Маронитите са последователи на християнска църква в Ливан, която признава върховенството на Ватикана. Езикът на богослужението им е западносирийски, а етническият им произход е смесица от финикийци, арамейци и араби. Днешните Маронити в Ливан говорят арабски като майчин език. Името маронити води своето начало от монаха Св. Марон - сирийски монах, живял през V век, показва справка в Уикипедия.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар