Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Евродепутатите одобриха нови правила за защита от онлайн измами

Евродепутатите одобриха нови правила за защита от онлайн измами

Новите правила ще укрепят и подобрят сътрудничеството между всички участници в защитата на потребителите

Евродепутатите одобриха правила за по-добра защита на потребителите от онлайн измами и по-бързо откриване и спиране на нелоялни търговци, съобщиха от пресслужбата на ЕП. Одобрената разпоредба предвижда националните правоприлагащи органи да имат повече правомощия при разкриването и спирането на онлайн нарушения на законите на защита на потребителите. Те ще могат и да координират по-добре действията си в рамките на ЕС.

Правомощията на разследващите и правоприлагащите трябва да включват: изискване на информация от регистраторите на домейни и банки с цел идентифицирането на нелоялните търговци; закупуване на стоки и услуги като тестови покупки, включително под прикритие ("тайно пазаруване"); налагане на изричното показване на предупреждение или нареждане за премахването на цифрово съдържание, ако няма други ефективни средства за прекратяване на дадена незаконна практика; налагане на санкции, като например глоби; информиране на потребителите как да потърсят обезщетение.

"Новите правила ще укрепят и подобрят сътрудничеството между всички участници в защитата на потребителите, така че те да могат по-лесно да следят за спазването им и да се справят с трансграничните нарушения", заяви докладчикът на ЕП по темата Олга Сехналова.

Законодателният текст трябва да бъде официално приет от Съвета на ЕС, уточняват от пресслужбата на ЕП.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар