Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Ще се намери ли решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония?

Ще се намери ли решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония?

Управлението на Македония има желание да намери път за приемането на страната в НАТО и ЕС, коментира евродепутатът Андрей Ковачев

Очакваме да се намери решение и да се отпуши пътят на Македония както за членство в НАТО, така и за започване на преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„След като и България успя тази година да подпише с Македония договор за добросъседство, остана единствената пречка пред това да се намери решение на спора Атина-Скопие", коментира Ковачев.

По думите му наистина сигналите от управляващите в Гърция са, че те са склонни да приемат новото име на страната.

„Квазинационалистическото управление на Скопие с тази пропагандна кампания, която в последните няколко години беше засилена от предишното управление, сега е с доста по-умерени тонове и с искрено желание за намиране на решение на този спор, както и за отпушване на пътя пред Македония, който беше затворен през последните 11 години“, посочи той.

„Надявам се много, че политиците в Атина ще имат смелост да вземат това решение и наистина да не го правят политически спор между управляващи и опозиция. Да отпушат веднъж завинаги този десетилетен спор. Разбира се и в Скопие също трябва да направят съответно в името на историческата справедливост своите изводи и да приемат това решение“, каза още Ковачев.

Източник: investor.bg

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар