Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Църквата Св.Стефан в Истанбул тържествено отваря след ремонт

Църквата Св.Стефан в Истанбул тържествено отваря след ремонт

В Истанбул в присъствието на турския президент Ердоган и премиера ни Борисов тържествено ще бъде отворена за посещения българската църква „Свети Стефан“.

Храмът, по-известен като „Желязната църква“, претърпя реставрация в продължение на 7 години, предаде БНР.

Религиозната церемония ще бъде отслужена от българския патриарх Неофит и от Вселенския патриарх Вартоломей, който ще поръси черквата със светена вода от вчерашния ритуал за Богоявление. 

На тържеството ще присъстват българският министър-председател Бойко Борисов, турският президент Реджеб Ердоган, министърът на външните работи Екатерина Захариева, високопоставени представители на Истанбулската голяма община, други официални лица и гости от българската църковна община в Истанбул. 

Основният камък на уникалния храм е положен през 1892 г. Църквата е построена по проект на прочутия архитект Ховсеп Азнавур, който заради нестабилния терен предлага изпълнението да бъде от железни елементи, дело на австрийска фирма. 

Частите са доставени от Виена по Дунав до Черно море, а оттам са транспортирани до Цариград. 

Църквата е осветена през 1898 г. 

В последните години металните елементи бяха ръждясали, а дървените основи - изгнили. 

Ремонтът струва 16 млн. турски лири или около 7,5 млн. лева. От тях 15 милиона лири са предоставени от турската държава, а останалият 1 млн. лири е отпуснат от България. 

В резултат на реставрацията външните колони са подсилени и вече са с дебелина 15 сантиметра, а не 10, както беше досега. 

Подът на Желязната църква пък вече се поддържа от 320 бетонни колони. Куполите на храма са покрити със златен варак. 

Заради възстановяването на църквата „Св. Стефан“ на реципрочна основа в България беше реставрирана главната джамия в Пловдив - „Джума джамия“. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар