Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Полша може да опита да излезе от Европейския съюз, предупреди Доналд Туск

Полша може да опита да излезе от Европейския съюз, предупреди Доналд Туск

Той окачестви също така като "тъжен ден за всички" решението на Брюксел да задейства Член 7 от Договора на ЕС заради "системните заплахи"

Настоящото правителство на Полша може да направи опит да извади страната от ЕС, ако й бъдат спрени еврофондовете. Това преди председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша, в интервю пред Tygodnik Powszechny.

Правителството във Варшава има конфликти с ЕС по няколко теми, най-вече по отношение на спорните промени в съдебната система. Това принуди ЕС да започне безпрецедентна дисциплинарна процедура срещу Полша.

"За управляващата партия "Право и справедливост" ползата от членството в ЕС се свежда до платежния баланс, напълно се пренебрегват други ползи като общия пазар, правовия ред, гарантиране на сигурността и др. Така че много лесно мога да си представя ситуация, при която ако един ден Полша се озове сред нетните платци, полското правителство ще реши, че е време да се попитат поляците дали искат Полша в ЕС и след това ще се действа усилено, за да бъде направено заключението, че е необходимо да се сбогуват с членството", каза Туск.

Той окачестви също така като "тъжен ден за всички" решението на Брюксел да задейства Член 7 от Договора на ЕС заради "системните заплахи" за независимостта на полската съдебна система от дясното правителство на Полша.

Доналд Туск посочи още, че управляващата партия "Право и спаведливост" има много общи цели и сходни виждания с Русия. Той все пак даде надежда, че може да се намери компромисен изход от ситуацията, като се отхвърлят подготвените промени в съдебната система.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар