Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Транспортна стачка ще блокира Гърция за 24-часа

Транспортна стачка ще блокира Гърция за 24-часа

В Атина няма да се движат метрото и трамваите

Гръцките транспортни работници обявиха днес 24-часова стачка, в знак на протест срещу внесения в парламента законопроект, предвиждащ нови мерки за икономии, предаде БГНЕС.

Днес в цялата страна няма да работят служителите в железопътния транспорт. Корабите на Гръцката морска федерация, включително фериботите между гръцките острови и континенталната част, ще останат в пристанищата.

В Атина няма да се движат метрото и трамваите. Столичните профсъюзи на водачите на тролейбуси и автобуси ще проведат 24-часова стачка в понеделник, 15 януари.

Стачката е подкрепена и от Съюза на лекарите на болниците в Атина и Пирея. В петък в столичните клиники ще се оказва само спешна помощ.

Синдикатите смятат, че новият закон ограничава правото им на стачка. Новият законопроект въвежда мерки, съгласувани с международни кредитори, отнасящи се до организирането на търгове за продажба на имущество на ипотечни длъжници, провеждането на стачки, разпределянето на помощи за деца и бедни, функционирането на кадастралната система.

Според новия закон решението за провеждане на стачки ще бъде вземано не от управителния съвет на профсъюза, както сега, а от самите работници.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар