Сряда, 19 Септември 2018
Сряда, 19 Септември 2018

Ръст на фондовите борси по цял свят

Ръст на фондовите борси по цял свят

Снощи индексът DJIA приключи търговията с повишение от 336 пункта (скок с 1,37%)

Натискът върху администрацията на Тръмп по отношение на планираното налагане на вносни мита, както от страна на основни търговски партньори на САЩ като Европейския съюз, така и от видни представители на управляващата Републиканска партия, води до отслабване на притесненията за предстоящо реално въвеждана на подобни митнически тарифи и за разгаряне на световна търговска война, информира БНР.

Това допринася за подновяване на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари след няколко дни на сериозно напрежение и спад на фондовите борси.

Новината, че Пол Райън и други републикански лидери се противопоставят на идеята на Тръмп за въвеждане на високи мита за вноса на стомана и алуминий, доведе до солиден ръст на пазара на акции на Уолстрийт в края на търговията в понеделник, който е последван от силен подем на азиатските и европейските борси.

Снощи индексът DJIA приключи търговията с повишение от 336 пункта (скок с 1,37%), широкият индекс S&P500 нарасна с 1,1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,0%.

Азиатските борси също реагираха позитивно на сигналите, че плановете на Тръмп за въвеждането на мита срещат отпор от самите републиканци, като японският фондов индекс Nikkei нарасна с 1,79%, южнокорейският Kospi - с 1,53%, хонконгският Hang Seng - с 2,09% и китайският Shanghai Composite - с 1,0%.

Европейските фондови пазари не изостават по-назад, отваряйки търговията във вторник с добри повишения, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,7%, след като вчера успя да отскочи от шестмесечно дъно, поскъпвайки с 1%.

Германският фондов индекс DAX 30 добавя нови 1,13% към вчерашния си ръст с 1,5%, докато френският индекс CAC40 се повишава с 0,68%, а британският FTSE100 - с 0,92%, след като в понеделник основните индекси на борсите в Париж и Лондон нараснаха съответно с 0,6% и с 0,7%.

Дори борсата в Милано се отърси доста бързо от негативния ефект на резултатите от неделните парламентарни избори в Италия, като днес индексът MIB нараства с 1,08% след вчерашно понижение с 0,42%.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар