Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Европейският съюз е готов да предложи сделка с Тръмп за митата на автомобилите

Европейският съюз е готов да предложи сделка с Тръмп за митата на автомобилите

Подобно споразумение ще удовлетвори основно искане на американските власти за намаляването на данъците за автомобилите, техните резерви части и оборудването

Европейският съюз е готов да предложи сделка на президента на САК Доналд Тръп за съвместни действия в противодействие на Китай в сферата на търговията. Основната стъпка в тази насока ще бъде намаляване на митата на американските автомобили, внасяни в Европа, като в замяна на това Белия дом ще направи същото със стоманата и алуминия, съобщава The Wall Street Journal.

Подобно споразумение ще удовлетвори основно искане на американските власти за намаляването на данъците за автомобилите, техните резерви части и оборудването, нужно за производството им. Инициативата на ЕС представлява продължение на преговорите, които стартираха с администрацията на предишния президент Барак Обама, но така и не бяха завършени.

Ръководителите на ЕС смятат, че подобен план ще прекрати конфронтацията с Белия дом в сферата на търговията. В основата на идеята е Германия, където има сериозно опасения за ескалация на търговската война със САЩ. Тя засяга най-вече автомобилите, които страната изнася зад океана. Евентуално обединение на силите между европейските държави и Щатите ще противодейства на търговските практики на Китай, които двете страни определят като „педобросъвестни” .

Първите действия при евентуално споразумение между Европа и САЩ ще задължи властите в страните от ЕС да окажат по-голям натиск на Китай, който вече обяви, че ще въведе 25% мито върху автомобилите, които Щатите внасят в страната. В замяна на това Белия дом ще предостави достъп на компании от Европа до американските държавни поръчки.

Припомня се, че на 23 март САШ обяви нови мита въррху стоманата (25%) и алуминия (10%), внасяни от Европа. Те влизяат в сила незебавно, но отрочка до 1 май получиха Австралия, Аржентина, Бразилия, Канада, Мексико, Република Корея, както и държавите от Евросоюза.

На свой ред Китай увеличи митата на американските автомобили до 25%, докато в обратна посока митото е само 2,5%. Този дисбаланс предизвика критика от американските власти, то това не трогна азиатците, които обявиха, че това е единственият начин да защитят законните права на местните национални производители.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар