Четвъртък, 18 Октомври 2018
Четвъртък, 18 Октомври 2018

Спад в доверието към Владимир Путин в Русия

Спад в доверието към Владимир Путин в Русия

Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява

Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява

Веднага след мартенските избори за президент в Русия доверието към Владимир Путин започна да намалява. Според социологическия център ВЦИОМ за един месец рейтингът му е спаднал със 7 на сто, отбелязва "Ведомости".

Не се отчита подобна тенденция при други рейтингови лидери в Русия като министъра на отбраната Сергей Шойгу или първия дипломат Сергей Лавров.

Става дума за естествен процес - около изборите доверието към президента нараства, а после, по принцип не веднага, започва да намалява, коментира шефът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

"Половината страна са хора кажи-речи аполитични, те се включват в политически теми само в големи изборни кампании или при екстремни събития", обяснява социологът. Но допълва, че предстоят още много "информационни поводи" и рейтингът на Путин ще скочи пак.

Следизборният рейтингов спад е предвидим, а за тенденция ще може да се говори чак след половин година, смята политологът Глеб Кузнецов. След мобилизацията на електората и мощния финал на кампанията, приключила с преизбиране на държавния глава, избирателите се отпускат, констатира колегата му Андрей Колесников.

"Общественото мнение отброява новия мандат (на Путин) не от изборите, а от встъпването му в длъжност. И той започна символично със смайващи събития - пожара в Кемерово, отравянето на деца и протестите във Волоколамск, събитията около отравянето на Скрипал, (новите) санкции срещу Русия, бомбардировката на Сирия от САЩ", подчертава Колесников.

Спадът в доверието към руския лидер според него се дължи на това "психологически тежко за нацията начало на новия му мандат". Мобилизационната антизападна риторика се превръща в рутина, а "натискът на негативните новини започва да дразни" хората в Русия, смята експертът на вестника, цитиран от Би Би Си.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар