Вторник, 25 Септември 2018
Вторник, 25 Септември 2018

Вноса и на износа от еврозоната отчита влошаване

Вноса и на износа от еврозоната отчита влошаване

Спрямо година по-рано износът от региона на единната валута се понижи с 1,9%

Търговският излишък на еврозоната се разшири слабо през третия месец на настоящата година при известен отскок на износа и на вноса спрямо февруари, показват данни на Евростат. Износът и вносът на годишна база обаче се влошиха, което сякаш е доказателство, че международното търговско напрежение може да ограничи световната търговия.

Според европейската статистика търговският излишък на еврозоната на сезонно-коригирана база се увеличи през март до 21,2 млрд. евро от 20,9 млрд. евро през февруари при очаквания на финансовите пазари за излишък от около 21 млрд. евро.

Подобряването на търговския баланс се дължи на повишаване на износа с 0,8% на месечна база (първо увеличение от началото на годната) при нарастване на вноса с 0,7 на сто.

Спрямо година по-рано обаче износът от региона на единната валута се понижи с 1,9%, достигайки 199,9 млрд. евро (спрямо пик от 205,9 млрд. евро през март 2017-а), докато вносът се сви с 2,5% до 173,0 млрд. евро. Това доведе до търговски излишък на сезонно-некоригирана база в размер на 26,9 млрд. евро спрямо излишък за 28,5 млрд. евро през март 2017 година.

В рамките на целия Европейския съюз износът на стоки се понижи през март с 2,4% спрямо година по-рано, достигайки 176,4 млрд. евро, докато вносът от останалия свят се понижи с 4,2% до 167,7 млрд. евро. В резултат на това 28-те страни - членки на ЕС отчетоха през март търговски излишък за 11,5 млрд. евро спрямо позитивен търговски баланс за 8,7 млрд. евро през март 2017 година.

Днешните данни за понижаване на европейския внос и износ на годишна база сякаш потвърждават предупреждението на Световната търговска организация от четвъртък, според което търговското напрежение може да започне да възпрепятства глобалната търговия със стоки.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар