Събота, 20 Октомври 2018
Събота, 20 Октомври 2018

Брюксел наказва Google с рекордна глоба от 4.3 млрд. евро

Брюксел наказва Google с рекордна глоба от 4.3 млрд. евро

Компанията се е договорила с производителите на телефони и таблети, работещи с операционната система Android, за преинсталирането на техните устройства на онлайн магазина Google Play и едноименната търсачка

Европейската комисия ще наложи рекордна в историята си глоба на интернет гиганта Google за нарушаване на правилата за конкуренцията в ущърб на останалите играчи на пазара.

По информация на агенция Блумбърг, санкцията, която ще бъде обявена официално след 2 часа, е в размер на 4,3 милиарда евро.

Причината е договорката на американската компания с производителите на телефони и таблети, работещи с операционната система Android, за преинсталирането на техните устройства на онлайн магазина Google Play и търсачката на Google.

Еврокомисията разследва базираната в Калифорния компания от години, а през 2016 г й отправи облинения за злоупотреба с монополно положение при мобилните телефони.

До момента също Google държеше "рекорда" за най-висока глоба с €2,42 милиарда, наложени на компанията миналото лято за онлайн услугата за сравняване на цени Google Shopping. Обвинението беше, че се манипулират резултатите при търсене, като някои търговски партньори и клиенти на Google нарочно са извеждани на по-предни позиции.

Решението на Европейската комисия идва в момент, когато се очаква САЩ да увеличат вносните мита за европейски автомобили и след обвиненията от страна на президента Доналд Тръмп, че ЕС поддържа протекционистична търговска политика в ущърб на Съединените щати.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар