Петък, 19 Октомври 2018
Петък, 19 Октомври 2018

Kак да се справим със следпразничната депресия

Kак да се справим със следпразничната депресия

Не поемайте твърде много работа тези дни, не оставайте сами, съветват психолози

Изпитвате ли депресия от връщането на работа след коледните и новогодишни празници? Не сте сами в раздразнението си. Американската телевизия CNN потърси мнението на щатски психолози за причините и начините за справяне със следпразничната тъга.

„През 10 дни до 2 седмици почивка имаме навика да прекаляваме в добрия смисъл с всичко – преяждаме, препиваме и не спим достатъчно. Това са предпоставки за следпразничен срив”, заявява Ангелос Халорис, професор по психиатрия и поведенчески невронауки от Университета Лойола в Илинойс.

Допълнителният физически стрес се комбинира с резкия контраст между радостта от свободата да прекараш времето си с приятели и семейство и натоварването от работните задължения, независимо дали става дума за пренасяне на стоки или за отговаряне на мейли.

Друга възможна причина е разочарованието от протичането на празниците и чувство за изхабена напразно почивка заради нереални очаквания.

„Виждаме това в много изследвания. Хората имат високи очаквания за Коледа и си представят времето със семейството като телевизионен сериал. Това никога не е така, дори в най-добрите празници”, заявява д-р Ранди Хилард, специалист по психиатрия от Университета в Мичиган.

Зимното време подсилва лошото настроение. Студено и влажно е, а и се стъмва рано. Ако сте имали възможност да прекарате празниците на топла дестинация, контрастът е голям и депресиращ.

Какво можем да направим, за да се справим с неприятните усещания?

На първо място е нужно да се отнасяме с колегите и близките си с разбиране, тъй като почти всички около нас също се чувстват зле, обяснява Хилард. Така се справяме с враждебната изнервена среда.

Не бива да се втурваме и да поемаме прекалено работа, предупреждава Халарис. Поставяйте си малки цели, за да постигате по-лесно чувство на удовлетвореност.

Не живейте със спомените от празниците и да се самосъжалявате, че са свършили. Примирете се с това и помнете, че ще има и други.

„Себеубеждаването и оптимизмът са важни”, казва Халарис. Можете да гледате снимки на котки в интернет, ако ви е нужно разведряване.

Също така се възползвайте от прекъсването на обичайния режим и започнете нови навици на работното място. Независимо дали ще е приятелско отношение към произволен колега или ставане от бюрото на всеки час – всичко помага.

Спомнете си какво най-много сте харесали по време на почивката си и го запазете в ежедневието си. Да носим пижама постоянно или да пием всяка вечер не е допустимо, но можем да се обаждаме по-често на приятели, които иначе почти не виждаме, дори да е за 15-минутно кафе.

Най-ключова е комуникацията. Тъжните хора имат навика да се усамотяват.

„Насилвайте се да общувате, дори да не ви харесва. Компанията помага за справяне с депресията.” , заявява Хилард.

„Запланувайте вечер с приятели или роднини в следващите седмици. Не става въпрос за напиване и преяждане, защото това ще стартира следпразничния цикъл наново”, предупреждава за очевидното психиатърът. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар