Вторник, 22 Май 2018
Вторник, 22 Май 2018

Момчето на мама – как да го разпознаем и обезвредим

Момчето на мама – как да го разпознаем и обезвредим

От къде идва „маминото синче“?

Според определението в речника „маминото синче“ е „оранжерийно растение“, малко дете, което не може да направи и една самостоятелна и отговорна стъпка без мама тъй като е слабо и безпомощно. Според речника на фразеологизмите в руския език „маминото синче“ е „безхарактерен, нерешителен, неуверен в себе си мъж“. „Лице от мъжки пол, което не е в състояние да взема самостоятелни решения и не може да се приспособи към живота“.
Руският класик Денис Иванович Фонвизин е посветил на темата цяло произведение – комедията „Недорасъл“ (1783 г.) В нея помещчикът (дворянин – земевладелец в Русия) Скотинин се обръща към Митрофан с думите: „Ей, Митрофанчо! Виждам те като син на майка си, не като син на баща си!“ Всичко това показва, че „маминото синче“ или „момчето на мама“ не е от днес, а има многовековни традиции в съществуването си. Това не е нито ново явление, нито нова тенденция.

От къде идва „маминото синче“?

С раждането си до 2-3 годишна възраст децата остават в енергийното поле на своята майка. Веднага след като у бебето започне да се формира усещането за Аз-а, т.е. „Аз“ (детето се самоосъзнава като личност, като отделен човек), то започва да изгражда своята мъжко-женска цялост, която от своя страна формира личността. По различни причини обаче след тази възраст (2-3 години) момчето остава в енергийното поле на своята майка и не успява да излезе от него. То си остава в него по същия начин, по който е било вътре в същото това поле през първите 3 г. от живота си, както и през ембрионалния се период, когато изцяло е било зависимо от майка си. Вероятно сте чували понятия като „захранващ кабел“ и „пъпна връв“? Ето това представлява неделимата енергийна връзка между майка и син. Такива деца (които не са напуснали енергийното поле на своята майка след 3-та си година) за майката винаги ще си останат деца (както момичетата, така и момчетата). Такива синове винаги ще бъдат нейните малки бебенца, за които тя да се грижи.

Причините, поради които майката не позволява на своя син да порасне и излезе от нейното енергийно поле могат да бъдат най-различни. Ето най-често срещаните от тях:

Жената е оставала дълго време/останала сама с детето, без мъж – мъжът е пътувал често и е отсъствал дълго време, изоставил я е като самотна майка, починал е или е бил жив и част от семейството, но непълноценно. Поради това тя се страхува да пусне сина си понеже на подсъзнателно ниво не иска да преживее втора загуба и не желае да позволи на втори мъж да си тръгне от живота й.

Жената не може да се довери на мъжете по принцип (мъж, баща, дядо, въобще всички мъже около себе си), не ги почита и уважава, не вярва в тяхната мъжка сила и мъжественост, счита ги за по-нисши от себе си – за такава жена всеки мъж би бил едно малко момченце, което има нужда от помощ и защита. Защо се получава така е въпрос на семейни констелации по Берта Хелингер.

Жената проектира себе си върху своя син – в негово лице тя вижда самата себе си като едно малко и беззащитно дете, което има нужда от покровителство, опека и защита. И давайки на него всичко това като предпазване от всяко възможно зло, в действителност на подсъзнателно ниво тя дава това нещо на самата себе си, понеже именно то й липсва или й е липсвало, когато е била дете.

Жената се опитва да запази близост със своя баща – ако баща й е починал, постоянно е отсъствал или по някаква друга причина й е липсвал, в лицето на своя син тя може да види собствения си липсващ баща. Така давайки любов, обич, загриженост и внимание на сина си, тя дава всичко това на своя собствен баща и поддържа емоционалната си близост с него понеже той й е липсвал.

На практика, „маминото синче“ не се появява просто ей така, от въздуха, случайно. А е феномен, който си има своето логично обяснение и произход още при формирането на личността в най-ранна детска възраст.

Ако той е момчето на мама, тогава кой се нуждае от него?

Винаги се старая да гледам на всяка ситуация от няколко различни ъгъла. Именно поради това историята с „маминото синче“ не е лошата страна на монетата. Всичко в живота е въпрос на баланс. Ако мъжът е „момчето на мама“, значи той наистина е необходим на някого и някой има нужда от него! Или обратно – той се нуждае от някого! При подобни взаимоотношения и майката, и синът получават взаимна изгода от тях. Това са отношения от типа „печеля – печелиш“. От една страна, майката се грижи за безопасността на своето дете и дава от любовта си на някой друг. От друга, синът не е отговорен за нищо и получава любов от някой друг. И ако си мислите, че при тези отношения хората са нещастни, дълбоко грешите! Напротив – и двете страни са щастливи, по своему. Да променяте ситуацията и ролите може да се окаже най-трудното и невъзможно нещо в живота. При това – никому ненужно!

Нещо би могло да се промени едва, когато МЪЖЪТ поиска промяната! И когато майката е съгласна да пусне „жертвата от своя плен“, за да се реализира тази промяна. Опитвайки се да спасим мъжа от „робството на жената – майка“, в действителност ние жените се превръщаме в неговия нов поробител, вкарвайки го в „робството на жената – съпруга“.

Излизаме от отношенията „съпруга“ и „съпруг“/“партньорка“ и „партньор“ и влизаме в отношенията „майка“ и „син“ като по този начин го превръщаме в наш собствен син – осиновяваме го и започваме да си го гледаме като наше дете. Така „маминото синче“ излиза от едно „робство“, за да влезе в друго „робство“, от една жена-поробител към друга жена-поробител.  Уви – това е началото на голям житейски провал!

Как да се справим с „маминото синче“?

Когато се запознаете с нов мъж, не започвайте веднага дългосрочна и сериозна обвързваща връзка с него. Наблюдавайте го, изучавайте навиците му, разучете какви са отношенията с майка му. Следете за това как общува с нея? Колко често се срещат? Какви са темите им на разговор? Говори ли за майка си, когато е с вас? Съответно, за какво говори, когато говори за нея? Как говори за нея? Установете дали той ходи на гости при нея или тя идва на гости при него? Разбере дали не живее заедно с нея? С кого е по-близък: с майка си или с баща си? С кой от двамата родители има нарушено общуване (при разведени родители)?, С кого от тях прекарва уикендите си? Заедно или поотделно? Сам ли живее или при родителите си?

Ако вече сте убедени, че пред вас действително стои „мамино синче“, не бързайте да се оттеглятете и да изчезнете! Не капитулирайте! Представете си, че можете да оцените неговите отношения с майка му по скала от 0 до 10, където:
– от 0 до 2 показва студени отношения с майка му – това са мъжете от типа „нарцис“, които имат затворено сърце и не могат да обичат по някаква причина;
– от 2 до 7 показва отношения в рамките на нормата – това са мъжете, които са загрижени за своята майка, тя е първата жена в живота им, те са й благодарни, но в един момент са готови да си тръгнат от нея, за да създадат връзка с подходяща партньорка;
– от 7 до 10 показва, че нямате никакви шансове да бъдете първата и единствена жена в живота му – той е много силно свързан с майка си, тя е единствената жена в живота му и той не е готов да си тръгне от нея и да я изостави. В този случай не се отчайвайте – той просто служи на своето семейство, в което партньорите са той и майка му. В този човек има други психологически проблеми, за които вие не сте отговорни и нямате вина. От такъв човек можете спокойно да си тръгнете без угризения на съвестта.

Обърнете внимане на плюсовете на „маминото синче“ – тези мъже винаги са нежни, мили, галантни, гальовни, внимателни с жените. Много бързо и лесно разбират какво искат жените и от какво се нуждаят. Грижовни са, винаги са готови да изслушат жените. Лесно се сприятеляват и са верни приятели за цял живот. Може и да не установите дългосрочна връзка с такъв мъж, която да завърши с брак, но той ще остане ваш скъп, верен и доверен приятел за цял живот!

Запитайте се дали ако пред вас стои едно „мамино синче“, вие не сте пък „момиченцето на татко“? – В живота всичко е баланс и единствено между полюсите плюс и минус. Ако пред вас стои стои „мамино синче“, твърде вероятно е вие самата да сте също така галено, глезено „момиченце на татко“. Това е така, тъй като на подсъзнателно ниво ние привличаме към себе си онова, което най-често ни липсва. Направете опит да се сближите повече със своята майка, своите баби и така да усилите своята женска същност. Начинът, по който общувате с майка си и баба си и вида отношения, които имате с жените в родовете си, в крайна сметка ще ви тласне и към типа мъжа, с който сте във връзка и ще изчисти отношенията с баща ви. Ако вие сте силна и нежна в женствеността си, ще привлечете мъжествен и силен мъж. И обратно, ако сте мъжко момиче и имате повече мъжки черти в характера си, ще привлечете женствен мъж, който няма да има нищо против да бъде подкрепян и закрилян от вас – силната жена!

Ако сте убедена, че пред вас действително е „мамино синче“, не искайте от мъжа веднага да прекрати отношенията с майка си. Не му налагайте заповеди веднага! Но и не следвайте неговото поведение изцяло. – Ако той живее все още с майка си и ви кани в дома си, конфликтът ви е почти гарантиран. Ако той не живее с нея, но всеки уикенд ходи при нея и прекарва повече време, отколкото с вас, това също е тревожно и опасно. Ако тя му поставя условия и изисквания и той ги изпълнява чинно и покорно, научете се да отстоявате себе си и да заявявате своите собствени претенции, изисквания и условия. Вместете себе си някак в неговото пространство въпреки нея! Но и не го карайте да избира между нея и вас!

Мъжът узрява тогава, когато е готов да се отдели от майка си, дори да я загуби, когато е готов да приеме факта, че има и свой собствен, личен живот – Мъжът е наясно, че един ден майка му няма да съществува на този свят, но животът ще продължи и без нея. И той ще продължи да живее без нея. Едва тогава той съзрява, помъдрява и осъзнава, че трябва да намери своя половинка до себе си, с която да прекара остатъка от живота си, която да бъде неговата дясна ръка и негова жена! Ако един възрастен, улегнал и пораснал мъж продължава да живее под един покрив с майка си и да бъде в полето на нейните грижи, това означава, че не е узрял за самостоятелни и отговорни отношения и не желае да живее извън „енергийното поле“ (стъкления похлупак) на своята майка. Приемете това и продължете напред живота си, без такъв мъж. Той не ви е необходим!

Научете нещо от майка му, което той обожава – любимо ястие, любимо занимание, как обича да бъде поощряван, навици, привички, обичаи, традиции в семейството. Не се превръщайте в негова втора майка. Но не пропускайте да изградите емоционални мостове с неговата собствена майка и с детството му. Някъде там е имало и красиви, щастливи мигове, които той с удоволствие би пренесъл и в новото си семейство, ако партньорката му позволи това.

Не превръщайте собствения си син в свой мъж или баща – синът ви не е длъжен на 2-3 годишна възраст да бъде зрял възрастен мъж. Не го карайте насила да порастне по-бързо и да се превърне във ваш съпруг или баща. Бъдете жена, за да стимулирате момчето да порастне като истински мъж.

Източник: thememoires.com

 

Оставете коментар