Петък, 22 Юни 2018
Петък, 22 Юни 2018

3 неочаквани пътища за завръщане към същността на женствеността

3 неочаквани пътища за завръщане към същността на женствеността

Макар че се пише толкова много по темата, не е лесно да си жена

Макар че се пише толкова много по темата, не е лесно да си жена. Не става дума за феминизъм, а за това след всичкия феминизъм, анти феминизъм и модернизъм просто да откриеш или да се върнеш към същността.

Все повече жени успяват -  живеят живот, който обожават, имат добра кариера, удовлетврояващи взаимоотношения и принос. Все повече жени творят реалността си и влияят на средата около тях. Но има и други случаи.

Прекрасна млада жена със сериозна обществена дейност и блестящи резултати във всяко едно отношение в живота си, споделя, че чувства, че не е достатъчно добра. Обективно това твърдение е направо смешно. Но субективно, младата жена се има ниска самооценка.

Друга дама с добро финансово положение, което сама е постигала, споделя, че усеща, че нещо силно й липсва, почти болезнено. Липсва и да се развихри, да се чувства вдъхновена и да знае, че прави нещо свое.  Работата й е удовлетворяваща, много добре платена, но не е достатъчно.

Срещам дама с прекрасна кариера, която споделя, че от години не може да усети удовлетворяващи взаимоотношения с мъж,  и не става дума за секс. А за това, че сексът без споделяне, без моменти на тотална емоционална голота и лудост заедно просто става скучен.

На фона на това жените ги учат как да не си плащат сметките на първа среща.

Това са болезнени споделяния и проблеми. Съветите за коса и нокти, за свалки са много ценни и полезни. Заедно с това има нещо по- дълбоко, към което е нужно жените да се върнат.  Като че ли тези дълбоки нужди на жените често се профанизират и не се зачитат. Жените имат естествена сила да намерят отговор на всичките си въпроси и решения на проблемите си. За целта е необходима лична трансформация, или завръщане към корените. Завръщане към същността на Богинята.

Това не е просто тренди понятие, а реална психологическа теория, водещата началото си от Карл Густав Юнг. Идеята, че Богините и Боговете са отражение на човешкия характер и дават отговори на това как да се справим с предизвикателствата в живота си, е много силна и полезна. Докато мъжете най - често имат един водещ Бог, който отразява характера им, при жените не е така. Жените са обикновено могат да развият или в психиката им са представени всички богини.

Това означава, че всяка жена има в себе си силата и ресурсите да разбере кой е пътят напред и да се справи с предизвикателствата. Макар често да не е лесно.  

За целта има 3 ключови елемента:

1.Разбиране на същността на Женската Душа. Наред с това да се научат как да не си плащат сметката на първа среща, да се грижат за ноктите си е добре жените да изследват, да се впуснат в приключението на това да преживеят какво е да си жена.  Отвъд стереотипи и трендове. Две много ценни книги в тази връзка са

“Бягащата с Вълни” на Клариса Пикола Естес и “Богините във всяка жена” на Джийн Шинода Болън

2. Удоволствие и болка. Има едно нещо, в което жените са особено добри, по природа. Да наслаждават на момента и да се справят с болката. Но често или превръщат идеята за насладата в маска, като така насилват естествената си природа, или остават в болка много по- дълго отколкото е здравословно.

3.Приемане на всички същности. Не винаги жените са красиви, съблазнителни или силни.
Част от женската същност е объркването, търсенето на по- дълбока истина, емпатията към другите и дори страдането по загубена близост. Това са естествени процеси и нито е нужно да се превръщат в поредната маска на невинна овчарка или пък да се бяга от тях.


Всичко това прави жената дълбока, интересна, истинска. Но най- вече й помага да открие липсващите парчета, които я карат да се чувства щастлива и да сияе.

Автор: Елица Костова - трансформационен коуч, ментор и обучител

Оставете коментар