Сряда, 23 Май 2018
Сряда, 23 Май 2018

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?

Най-добре е винаги да следвате правилото 8x8

Водата е необходима на всеки от нас и то всеки ден. Особено в случаите, когато искате да свалите килограми. Колко вода обаче трябва да пиете, ако искате да отслабнете?

Всички сме чували, че водата подпомага отслабването. Неслучайно повечето диети имат условие – наред с определената храна човек трябва да консумира и много вода. От какво количество вода обаче се нуждаете, ако искате да отслабнете?

Логично, водата, която представлява около 66% от общото телесно тегло, е много полезна в борбата с килограмите. Съществуват различни правила, които трябва да се следват, когато става дума за консумация на вода.

 Имайте предвид, че прекаляването с приема на вода може да доведе до дисбаланс в съдържанието на сол в организма. Нивата на калий също биха могли да бъдат засегнати. Това води до повръщане, умора, гадене и главоболие.

И така – какво е идеалното количество вода, което трябва да пиете, за да отслабнете?

Най-добре е винаги да следвате правилото 8x8. Според него човек трябва да консумира всеки ден 8 чаши по 8 унции (една унция е около 240 милилитра вода). Това възлиза на 2 литра вода на ден – количеството, от което тялото ви се нуждае, ако искате да отслабнете.

Разбира се, други фактори като килограми, спортно ниво, диета и сън също трябва да бъдат взети под внимание. Винаги пийте вода преди, по време и след тренировка. Дехидратацията след тренировка води до главоболие и световъртеж.

Не забравяйте също така, че водата не е единствената течност, която приемате през деня, ето защо трябва да съобразите и това. Фрешове, сокове, чай, както и хранене с краставици, домати, праскови, дини, портокали и други  - всички тези храни и напитки са източници на вода.

Ето един начин да разберете колко вода трябва да пиете всеки ден, за да отслабнете:

Обърнете внимание на теглото си – общото правило е, че колкото по-тежки сте, толкова повече вода трябва да пиете, за да отслабнете. Очевидно приемът на вода се различава при различните хора.

Преобразувайте теглото си в паунди. Приблизително 1 килограм е равен на 2,20 паунда. Умножете теглото си в паунди по 2/3. Това означава, че човек, тежащ 200 паунда, трябва да пие 133 унции вода всеки ден (200 по 2/3 = 133) или малко по-малко от 4 литра вода.

Вземете предвид и своето физическо натоварване. Ако тренирате всеки ден по 30 минути например, тогава трябва да пиете по още 350 милилитра вода на ден.

Основните правила за прием на вода са:

Пийте вода, дори когато не сте жадни. Усещането за жажда означава, че вашите органи изпращат сигнал към мозъка – тоест вие вече сте малко дехидратирани. Така че пийте вода съзнателно през целия ден. Има дори мобилни приложения, които могат да ви подсещат да пиете вода на всеки час.

Ако тренирате, имате нужда от допълнително вода. Пийте вода преди, по време и след тренировка.

В случай, че чистата вода не ви е по вкуса, използвайте лимон, мента или цитрусови плодове, за да я овкусите.

Оставете коментар