Вторник, 24 Април 2018
Вторник, 24 Април 2018
Фруктозата – сред най-вредните захари

Фруктозата – сред най-вредните захари

В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта?

Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.

Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.

Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.

При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.

В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм.

Оставете коментар