Понеделник, 23 Юли 2018
Понеделник, 23 Юли 2018

Климатиците причиняват опасна болест

Климатиците причиняват опасна болест

Легионерската болест е по-тежката форма на легионелоза и се изявява с възпаление на белия дроб - пневмония

Тя се развива постепенно, с прогресивно напредване на инфекцията. Клиничната картина включва повишена телесна температура, безапетитие, отпадналост, главоболие, кашлица, затруднено дишане, съчетана с болка в областта на гърдите, гадене, повръщане и диария при около половината от пациентите.

Температурата е трайно повишена и съпроводена с треска. Кашлицата не е много изявена в началото, но в следващ етап е възможно да се съчетае с отделяне на храчки, примесени с кръв. Механизмът на предаване на болестта е аерогенен, т.е. чрез вдишване на пари, съдържащи бактерия. Основно значение за разпространението на легионелозата имат вентилационните съоръжения в големи обществени сгради като болници, хотели, молове и т.н.

Друг източник на инфекцията могат да бъдат водоснабдителните системи за топла и студена вода - душове, тръби, вани, басейни и СПА-центрове, а най-опасни остават домашните климатици. Лечението, което се прилага, задължително е болнично. Бактериите умират само под въздействието на антибиотици. Лекарите съветват да избягваме да стоим непрекъснато на климатик и редовно да почистваме водоснабдителните съоръжения в домовете си.

Източник: bulnews.bg

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар