Понеделник, 23 Юли 2018
Понеделник, 23 Юли 2018

Устната хигиена оказва влияние на здравето на целия ни организъм

Устната хигиена оказва влияние на здравето на целия ни организъм

Учени установиха, че устната хигиена е от първостепенно значение, не само за здравето на зъбите ни, но и това на целия ни организъм

Изследванията сочат, че ако не мием зъбите си редовно и качествено е възможно не просто да разболеем зъбите си, ами и през възпалените венци, да инфектираме сериозно целия си организъм.

Рискът от рак на гърдата може да нарасне три пъти при жени, страдащи от заболяване на венците . Експертите смятат, че това се дължи на способността на бактериите, които предизвикват възпаление в устната кухина чрез кръвообращението във венците да проникнат в други части на тялото, включително гръдната тъкан. Това може да причини злокачествени неоплазми. Известно е, че тежката болест на венците , известна в медицината под термина пародонтит, неблагоприятно засяга челюстната кост и причинява загуба на зъби.

Изследователи от Университета в Санта Мария в Бразилия са анализирали здравето на 201 жени, които са се прегледали през периода от април 2013 г. до юни 2015 г. 67 от тях са били диагностицирани с рак на гърдата. Изследователите са взели под внимание такива отрицателни навици за здравето като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, а също така са определяли нивото на заболяване на венците при жените. Като се вземат предвид всички останали фактори, тежкото заболяване на венците увеличава риска от рак на гърдата три пъти. В същото време няма връзка между загубата на зъби и развитието на злокачествени тумори на млечните жлези.

Източник: News359

Свързани статии (по етикет)

  • Защо трябва да ядем повече портокали?

    Австралийски учени препоръчаха да ядем портокали всеки ден, защото те предпазват от  дегенерация на макулата, съобщи сайтът Юрик алърт.

  • Куркумата забавя растежа на туморите

    Куркуминът - основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак, защото забавя растежа на туморите, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени.

  • Нов алгоритъм на Google ще предсказва смъртта

    Специалисти от Google са разработили алгоритъм, който може да анализира здравното състояние на пациенти и да прогнозира с висока точност кога ще настъпи смъртта им, съобщава Bloomberg.

Оставете коментар