Неделя, 21 Октомври 2018
Неделя, 21 Октомври 2018

Устната хигиена оказва влияние на здравето на целия ни организъм

Устната хигиена оказва влияние на здравето на целия ни организъм

Учени установиха, че устната хигиена е от първостепенно значение, не само за здравето на зъбите ни, но и това на целия ни организъм

Изследванията сочат, че ако не мием зъбите си редовно и качествено е възможно не просто да разболеем зъбите си, ами и през възпалените венци, да инфектираме сериозно целия си организъм.

Рискът от рак на гърдата може да нарасне три пъти при жени, страдащи от заболяване на венците . Експертите смятат, че това се дължи на способността на бактериите, които предизвикват възпаление в устната кухина чрез кръвообращението във венците да проникнат в други части на тялото, включително гръдната тъкан. Това може да причини злокачествени неоплазми. Известно е, че тежката болест на венците , известна в медицината под термина пародонтит, неблагоприятно засяга челюстната кост и причинява загуба на зъби.

Изследователи от Университета в Санта Мария в Бразилия са анализирали здравето на 201 жени, които са се прегледали през периода от април 2013 г. до юни 2015 г. 67 от тях са били диагностицирани с рак на гърдата. Изследователите са взели под внимание такива отрицателни навици за здравето като тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, а също така са определяли нивото на заболяване на венците при жените. Като се вземат предвид всички останали фактори, тежкото заболяване на венците увеличава риска от рак на гърдата три пъти. В същото време няма връзка между загубата на зъби и развитието на злокачествени тумори на млечните жлези.

Източник: News359

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар