Петък, 25 Май 2018
Петък, 25 Май 2018

Д-р Красимир Христофоров: Затлъстяване на органите се лекува с фитнес

Д-р Красимир Христофоров: Затлъстяване на органите се лекува с фитнес

Затлъстяването на вътрешните органи е един от най-сериозните скрити проблеми на съвременното общество, алармира д-р Красимир Христофоров. 

Той разкрива, че съществува пряка връзка между опасното медицинско състояние и редица здравни усложнения, като сърдечно – съдови болести и диабет.

Д-р Красимир Христофоров има 30-годишен медицински стаж, от които 25 г. като специалист „Вътрешни болести“. Завършил е Медицинския университет в Плевен, работи като общопрактикуващ лекар в ДКЦ III. Професионалните му интереси са в областта на кардиологията. С бойни спортове се занимава над 40 години – бил е активен състезател по джудо, по – късно тренира джийт кун до и кикбокс. На 55 години е, намира перфектен баланс между професията си и спортната дейност, изключително популярен в спортните среди.

„Затлъстяването е сериозен проблем, с който трябва да се съобразяваме. Особено опасен е един по-малко познат негов аспект, наричан висцерално, органно или централно затлъстяване. Съществува пряка връзка между него и някои здравни усложнения, създаващи значими рискове от съдови заболявания. Стар афоризъм е, че човек е толкова здрав, колкото здрави са неговите съдове“, коментира д-р Христофоров.

Той пояснява, че мастната тъкан в човешкия организъм е отложена главно в две депа: под кожата и в коремната кухина, а също така около всеки вътрешен орган има отделно мастно депо. Увеличавайки запасите на мастна тъкан в коремната област, поставяме тялото в сложна ситуация, създавайки сериозен риск за собственото си здраве.

Защо висцералното затлъстяване е толкова опасно?

Поради простата причина, че висцералната мастна тъкан (принадлежаща на вътрешните органи), е в особени взаимодействия с организма. При разграждането й се отделят мастни киселини, които моментално преминават в черния дроб. Това изключително тежко затормозяват функцията му, карайки го да отделя големи количества триглицериди. Нарушава се липидния обмен, намалява полезния холестерол за сметка на увеличения лош холестерол. Съдовата система търпи трансформация, която създава сериозен риск за функцията на сърцето, както и опасност от мозъчни и сърдечни съдови инциденти. Високите нива на триглицеридите създават риск от остро възпаление на панкреаса, затормозявайки неговата функция.

Профилактика

Д-р Красимир Христофоров условно разделя профилактиката на органното затлъстяване на първична и вторична. Първичната профилактика е абсолютно недопускане развитие на това здравно състояние, а вторична – активната борба с него. Основните инструменти са здравословно хранене и спорт.

„Хранителният режим трябва да бъде тотално променен в направление консумация на груби влакнести храни, плодове, зеленчуци и умерено количество белтъчини, като акцентът пада върху растителните протеини. Количеството на бързите въглехидрати се намалява рязко. В двигателен план темата е изключително обширна и не бих искал да конкретизирам с определени препоръки. Физическото натоварване трябва да присъства в ежедневния режим на всеки един човек“, категоричен е медикът.

Свързани статии (по етикет)

  • Как позата която сме заели рефлектира на здравето ни?

    Повечето от нас нямат добра поза на тялото. Съвременните хора най-често работят седнали, прегърбени, свити до неузнаваемост. Лошата поза на тялото в продължителен период от денонощието причинява невероятно много здравословни проблеми, за повечето от които не си даваме сметка.

  • 6 лоши навика, които вредят на бъбреците ни

    Не забравяйте, че бъбречните заболявания се наричат "тих убиец", тъй като се развиват постепенно и дълго са без симптоми, а причините за уврежданията са лошите навици.

  • Промени в движението в София заради шествието на 24 май

    Организират се промени в движението в София заради провеждане на тържественото шествие по повод деня на Българската просвета и култура и славянската писменост.

Оставете коментар