Печат на тази страница
Вижте секретна подземна ракетна база на Ирак (видео)

Вижте секретна подземна ракетна база на Ирак (видео)

Тя се намира в подземен тунел, пълен с ракети и установки за изстрелването им, които щели да бъдат използвани, ако „враговете направят грешка“

Иранската държавна телевизия излъчи безпрецедентни кадри на подземен тунел, пълен с ракети и установки за изстрелването им, които щели да бъдат използвани, ако "враговете ни направят грешка".

Снимките бяха пуснати дни, след като Иран тества нова ракета, която според САЩ нарушава резолюция на Съвета за сигурност на ООН, и ден след като парламентът на Иран одобри сделката с шестте световни сили за ядрената програма на страната. Ирански официални лица заявиха, че ядреното споразумение няма да засегне военните сили, по-специално програмата за балистични ракети. Видеото последва натиск от депутати да покажат, че армията не е отслабена от споразумението.

Тунелът е стотици метра дълъг, висок около 10 метра и е пълен с ракети и хардуер. Бригаден генерал Амир Али Хайзадех, командир на космическите войски на Революционната гвардия на Ислямската република, заяви, че има много такива тунели в страната, разположени на дълбочина от 500 метра.

"Далекобойните ракетни бази на Ислямската република са разположени по високите планини, в провинциите и във всички градове на страната", казва той. Командирът заявява, че ракетите са били готови за изстрелване по нареждане на "върховния главнокомандващ", аятолах Али Хаменей.

"Това е само част от нашите", казва той, добавяйки, че "ново и съвременно поколение ракети с далечен обсег" ще започне да заменя съществуващите оръжия през следващата година. Видеото най-вероятно е в отговор на западните сили, особено САЩ, които въпреки ядрената сделка, заявиха, че не са изключени никакви действия срещу Иран, включително военни, коментира вестник "Гардиън".

Иран проведе тестове на новата си ракета "Имад" в неделя. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че има "силни индикации", че Техеран "е нарушил резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които се отнасят за дейностите на Иран по въпроса за балистичните ракети".

Съгласно резолюцията, приета дни след като беше постигнато ядреното споразумение, на Иран бе забранено от Съвета за сигурност да развива ракети, "проектирани да носят ядрени бойни глави". Въпреки това Белият дом настоя, че тестът няма да има отражение върху ядреното споразумение, което се очаква официално да влезе в сила до края на тази година.


Медия

Свързани статии (по етикет)