Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 21 Ноември 2019
Българските будители работят за жълти стотинки

Българските будители работят за жълти стотинки

Заплатите на заетите в културната сфера са унизително ниски – много под средните за страната, споделят от бранша

Унизително – с тази дума работещите различни сфери на културата описват възнаграждението, което взимат всеки месец. В навечерието на празника на Народните будители (1 ноември), служителите на Националната библиотека „Свети Кирил и Методи“ поставиха за пореден път проблема на дневен ред. Те са готови да излязат и на протест, ако план за повишение на заплащането им не бъде застъпен в бюджет 2016 г..

В момента дългогодишен експерт в библиотеката, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава 479 лв. на месец. Положението не е по различно и в останалите библиотеки в страната, в част от които работят специалисти без аналог. За това синдикатите настояват средното заплащане в тази сфера поне да се изравни със средната работна заплата, която в момента е малко над 800 лева.

Работещите в Националната библиотека са готови в началото на декември да излязат на предупредителен протест, защото освен достойни пари не получават и социални придобивки, които им се полагат по закон – „Трябва да се говори за някаква промяна на заплащането. Според браншовото споразумение ние трябва да получаваме ваучери за храна и пари за дрехи. Трябва да имаме ежегодни медицински прегледи, но такова нещо няма“, заявява Иван Добромиров, който от 10 години работи в библиотеката.

Директорката й Боряна Христова заяви, че подкрепя желанието за протест на служителите си, но добави, че е получила уверение от министерството на културата, че се правят опити да се увеличи бюджетът за библиотеките за 2016 година, респективно и заплащането.

Проблемът обаче далеч не е само в библиотеките. Работещите в музеите, театрите, реставратори и археолози от години не крият, че изкарват жълти стотинки за твърде високо квалифицирана работа.

Служители от Националния исторически музей споделят, че не могат да привлекат млади хора в екипа си, които да донесат нови идеи и свеж ум, защото средното заплащане в сектора е 456 лв. „След като завършат, а някои още преди това, всички предпочитат да заминат в чужбина, където знаят как да ценят професионализма“, коментират служители. В регионалните и общинските музеи средното заплащане пада дори до 380 лева – колкото в момента е минималната работна заплата. Всъщност толкова е и стартовото възнаграждение за млад музеен работник навсякъде в страната, което според музейните експерти е пълна подигравка.

В Археологическият музей в София заплатите на щатните реставратори за около 380-400 лева, разкриват от институцията. Специалистите са висококвалифицирани и работят с изключително ценни исторически съкровища, но това по никакъв начин не се отразява на възнагражденията им. От бранша разказват, че възпитаниците на българските школи по реставрация бързо си намират работа по музеи в чужбина, където получават още като асистенти минимум 5-6 пъти повече. У нас дългогодишните служители и научните работници получават надбавки за титла, но и така работните им заплати не надхвърлят 700 лева, което пак е под средното заплащане в страната.

Не по-различна е картинката и на театралната сцена. Дори и най-известните и играещи актьори у нас от години коментират, че със заплатата от театъра не се живее. Друг е въпросът, че проблемите с финансирането на сценичните изкуства поставят често под въпрос и малкото, което получават артистите.

В класическите оркестри музикантите също взимат близко до минималното по закон възнаграждение, въпреки че участват на концерти на световно равнище. Тези разкрития пък станаха по време на тазгодишните скандали около бюджета на Филхармонията.

В артистичните среди коментират, че не е изключено към протеста на служителите от Народната библиотека да се присъединят и колегите им от останалите културни сфери. Те пипат защо след като се намират пари за дълго обсъжданото увеличение на учителските заплати, да не се отдели и бюджет за повишение на техните заплати. Все пак и те са будители.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар