Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Психолог пред Nbox: Децата са огледало на обществото

Психолог пред Nbox: Децата са огледало на обществото

Тийнейджърите са агресивни, защото не са възпитани правилно, трябва им разбиране и помощ, казва Андрей Ганев

Андрей Ганев е психолог и психотерапевт. Изучавал е психология в Нов Български Университет, а квалификация за работа с хора е придобил на редица специализирани обучения. Председател е на Сдружение "Чудно" - организация целяща развитието на качествена психологическа помощ и подобряване на психологическото състояние на българите. От години се занимава с консултации, като и в момента работи с деца, младежи и възрастни. Nbox го потърси във връзка с убийството на ученичката Симона от Сливен и да разкаже повече за психологическата същност на българите и най-вече на децата.

- Г-н Ганев, само преди дни станахме свидетели на поредно ужасяващо убийство на малолетно момиче, този път в Сливен. Какво се случва с младите хора у нас? Защо са толкова агресивни?

Ако нещата се касаят само за бой и лошо държание, не мога да кажа, че и преди години това не е било така. Всички малко или много сме се били и сме били непослушни. Когато обаче става дума за нанасяне на тежки травми и дори убийство, всичко влиза в друга графа. Тук мога да кажа, че не бива да обвиняваме само подрастващите, а и родителите, възпитателите и обществото като цяло. Децата са огледало на нашите действия и мисли. И не само това- никога авторитетът на институциите не е бил толкова накърнен, колкото сега. Учениците нямат уважение от учителите и директорите, а децата нямат уважение от родителите си.

- Тоест агресията и цялото лошо държание и възпитание идват от хората у дома?

- От тях и от останалите хора, от които се учиат децата и на които подражават. Когато възрастните хора са агресивни, децата какви да бъдат? Вие сами виждате какво става по пътищата- вески се бута, изпреварва рисково, псува, все бърза, все е припрян. Е, какво дете да възпита един такъв човек- търпеливо и толерантно дете ли? Не става. Родителите трябва да са наясно, че децата се учат много повече чрез моделиране, отколкото чрез наставления. Същото важи и за учителите- голяма част от тях са вербално, а в някои крайни случаи и физически агресивни. Аз съм работил в две училища и имам представа за какво става въпрос. Децата са продукт на средата, в която живеят. Възрастните не винаги го осъзнават това и не полагат усилия да го оправят. Те си правят каквото си искат, държат се зле едни с други, агресивни са,гледат на закона и правилата с насмешка, а после почват да се вайкат каква била днешната младеж! Друг проблем сред подрастващите е, че те имат енергия в изобилие, която не хабят. Преди години много повече се държеше на спорта, играехме навън, бяхме много по-активни. В момента положението е много различно. Почти не виждам деца да играят навън. Те ходят по моловете или пък прекарват деня си пред компютъра. Къде да я хабят тази енергия...

- На тази основа ли са и все по-честите сексуални насилия сред младежите, както и това, че момичетата се продават за пари?

- В днешно време младежите и дори децата имат много по-голям достъп до сексуални материали. Само един сайт да отворят те могат да гледат порно във всякакви вариации, дори такова с насилие. Те приемат това като модел на подражание. Подобно на екшън филмите, които пък възпитават агресия. Да не говорим, че все по-рано вече правят секс.

- Като, че ли все повече родители вдигат ръце от децата си и казват- ами той или тя е в пубертета. Това оправдание ли е да не им обръщаме повече внимание?

- Разбира се, че не е оправдание. Тийнейджърите са деца в тела на възрастни. Те нямат все още зрелостта, но пък имат физически данни на израснал индивид. Към 11 клас, те дори вече имат правата на възрастните, а реално погледнато все още не са развити като пълноценни хора. В тази крехва възраст те имат нужда от морална подкрепа и възпитание на идеали. В общество, възхищаващо се на силния, а не на мъдрия, какви са идеалите?

- Добре, къде е разковничето на проблема?

- Това е проблемът, че нещата трябва да тръгват от семейството, а са много вече тези, които възпитават децата си да оцеляват в джунглата. Ако ние си възпитаваме децата на основата- Бий ги, за да те уважават, няма как да очакваме, че ще имаме една младеж с високи ценности. Това са ми наблюденията. Разбира се има и много възпитани хора, с морал, с добро образование, които работят за положителна промяна. В малките и по-затворени общности се наблюдава тенденцията на безработни и дори бездействащи млади хора, които заради различни социални и психологически фактори съзнателно или не, не се развиват, не реализират потенциала си, а това води и до чувство на непълноценност, озлобеност, ценене на материалното. Този феномен се наблюдава в целия ЕС, а процента на такива младежи за жалост расте. Тази година много повече се говореше за Хелуин, отколкото за Деня на будителите. Това също е важна част от възпитанието на децата- предаването на традициите и културата. Не вярвам голяма част от САЩ или Европа да празнува някакъв български празник и да го поставя пред своите. Защо ние го правим тогава? Тук не става дума за патриотизъм или шовинизъм, а за предаване на култура, традиции, а по този начин и възпитание на ценности, морал, усещане за принадлежност към нещо голямо - например българската история на един просветен и грамотен народ или тези велики хора, които честваме на 1 Ноември и техните личности и качества.

 - Какви основни съвети бихте дали на родителите?

- Първото нещо е да внимават как се държат, особено пред детето. То копира предимно тях. И да бъдат по-разбиращи и подкрепящи. Възрастните не могат един правилник за движение по пътищата на научат и да спазват, а искат от децата си да следват толкова много правила и да бъдат идеални. Само с изисквания нищо добро не се постига. Децата са много по-интелигентни, отколкото възрастните предполагат. Друг съвет, който бих дал на родителите е да се грижат за културното и духовното израстване на децата си- храна за душата. Културата, ценностите и образованието разширяват мирогледа. Такива хора имат по-богат набор от реакции, разбират по-лесно себе и другите и могат да гледа “по-философски” на нещата. Също така възрастните трябва да развиваме и себе си, да се грижим да сме добър пример за децата. Да не се задоволяваме с това да сме нахранени, да гледаме „Биг Брадър“ и да плюем по премиера, без значение кой е той. Какъв продукт на възпитание дава такъв човек- дете без ценности, което го интересува как да се наяде и как да е все недоволно от живота и без желание за развитие. И все пак нещата не са толкова тъмни, колкото изглеждат, защото аз всекидневно виждам и много позитивни примери на добри и стремящи се към развитие деца и подкрепящи ги възрастни.

 

Деси Боцева,Nbox

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар