Четвъртък, 21 Ноември 2019
Четвъртък, 21 Ноември 2019
Поне 2 хиляди българи са носители на ХИВ и СПИН

Поне 2 хиляди българи са носители на ХИВ и СПИН

Заболяването вече не е смъртоносно, но плаши здравите до смърт

В Световния ден за борба със СПИН и ХИВ, официалната статистика преброява 2169 души заразени с вируса на ХИВ в България. Според неправителствени организации броят им е поне три пъти повече, като е вероятно голяма част от инфектираните все още да нямат никакви проявления и изобщо да не са наясно, че са носители на вируса.

Само за последната година новорегистрираните пациенти у нас са 126 и в 90 на сто от случаите заразяването е станало при нормални сексуални отношения. Изследвали са се над 151 хил. души, като изследването е безплатно и доброволно.

Репортаж на Нова ТВ на 1 декември, Световният ден за борба със СПИН, разкри, че зъболекарски кабинети масово отказват преглед и лечение на пациент, който заявява, че е инфектиран.

Последната световно известна звезда, която разкри, че е носител на ХИВ, е актьорът от „Двама мъже и половина“ Чарли Шийн. Той съобщи, че е наясно с диагнозата си от години и е платил милиони долари на изнудвачи, за да остане тайната му скрита.

Фреди Меркюри и Рок Хъдзън са сред емблематичните звезди, напуснали света заради СПИН. Актрисата Елизабет Тейлър бе сред най-популярните лица на борбата срещу СПИН, която седя до десетки легла на гаснещи от опасния вирус.

Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Новината е, че Световната здравна организация вече не счита ХИВ за смъртоносна болест, а за хронично състояние, което може да се управлява.

Според последните данни на американската статистика средната възраст на смърт на ХИВ пациенти се е вдигнала значително спрямо 1987 г. Мъжете от 40-годишни вече живеят до 51 години през 2013. Сред жените прогресът е още по-очевиден – от 35 години вече доживяват до 50 години.

На 24 ноември 2015 г. е представен новият отчет на програмата на ООН по борба с ХИВ/СПИН. Отбелязва се, че към края на 2013 година в света е имало около 36,9 млн. души, инфектирани с ХИВ, и 70% от тях живеят в Африка южно от Сахара.

В квартала „Совето“ в Йоханесбург, ЮАР, например, 40% от жителите са с ХИВ, а в ламаринената детска градина на селището по земята се прескачат здравите и инфектираните деца. „Совето“ е превърнато в туристическа атракция и всеки от посетителите може да дари на място произволна сума, която със сигурност отива при хората от бидон-къщите.

Броят на новите случаи на зараза от 2000 година се съкратил с 35%. Антиретровирусна терапия през 2015 година преминават 15,8 милиона инфектирани (ръст с 2,2 млн. в сравнение с 2014).

41% от всички възрастни , които живеят с ХИВ, са лекувани през 2014, докато този процент е бил 23% през 2010. 32% от децата, болни от ХИВ, са лекувани през 2014, докато този процент е бил 14% през 2010. 73% от бременните жени са имали достъп до лечение с антиретровирусна терапия, за да се избегне заразяването на техните бебета през 2014 година.

Новозаразените с ХИВ деца са намалели с 50% от 2000 до 2014 година.

Такива резултати са постигнати благодарение на ранното начало на лечението, дългосрочната терапия и медицинското обслужване на ХИВ инфектираните.

Чрез ретровирусната терапия дори при пациенти със слаба имунна система тя повишава нивото на живот и рязко снижава вероятността от предаване на вируса на други хора.

Лекарите отбелязват, че главна заплаха за здравето на ХИВ инфектираните сега не са свързаните с вируса на СПИН болести, а страничните ефекти от антиретровирусните препарати и имунния дефицит – инфаркти, определени типове рак и неврологични заболявания.

Без лекарска намеса тези заболявания предизвикват смърт на пациента средно 9-11 години след заразяването.

Светът е на крачка от това да спре ХИВ епидемията до 2030-та година. Според Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в следващите 15 години в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 милиона новооткрити случаи на ХИВ инфекцията и 21 милиона смъртни случаи в следствие на СПИН.

Всичко това е възможно, благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение.

“Лечението в световен мащаб е стигнало такова ниво, че спокойно можем да наредим ХИВ инфекцията до останалите хронични заболявания. Хубавото е, че България не остава по-назад от тези тенденции и ние осигуряваме на пациентите терапия, каквато предоставят и развитите държави“, казва проф. Татяна Червенякова, изпълнителен директор на Специализирана болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров".

Резултатите от незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването са показват, свидетелстват, че пациентите, които са на терапия, на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хората, с които имат сексуален контакт.

България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други.

Национална пациентска организация инициира разговори с Министерство на здравеопазването и получи уверение, че в най-кратки срокове тези критерии ще отпаднат и България ще се нареди сред държавите, които са възприели новите принципи на СЗО и на международните експерти по ХИВ и СПИН за незабавно започване на терапия при всички пациенти.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар