Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 731
12 000 българи са медицински „опитни зайчета“

12 000 българи са медицински „опитни зайчета“

За 6-7 седмици доброволците изкарват по 200 лева, но едва 5% се подлагат на тестове заради парите

Близо 12 000 българи се подлагат всяка година на тестове за нови медикаменти и лекарствени продукти, сочат данни на Българската асоциация по клинични проучвания. Повечето от тях изпробват козметични продукти, които се планира да се пуснат на пазара, но немалка част решават да взимат и иновативни лекарства.

Специалисти уточняват, че медицинските тестове се извършват единствено в болници и състоянието на доброволците се следи от лекари. Не така стоят нещата при козметиката, където нов крем за лице може да се изпробва върху хора от агенции, които единствено трябва да имат лиценз. В момента една от тези фирми набира хора с много бяла кожа за един от тестовете, които ще стартират през януари, а за друго изследване й трябват мъже и жени, носещи контактни лещи за коригиране на зрението.

В повечето случаи тестовете на нова козметика се заплащат, като „опитните зайчета“ получават до 200 лева в зависимост от продължителността на изследването и броя на прегледите, които трябва да му се направят. За 13 посещения в рамките на 6 седмици използване на новия продукт тарифата е 140 лева. До 200 лева достига сумата за 7-седмични тестове.

Според статистиката на фирмата на козметични тестове в момента са готови да се подложат 700 души.

При тестовете на медицински изделия по-голямата част от доброволците решават да се включат без заплащане, а само срещу надеждата, че новите лекарства ще ги излекуват от тежки заболявания. Лекари споделят, че едва много нисък процент от хората идват при тях, защото се нуждаят от пари, като при този тип изследвания тарифите също са около 200 лева.

В момента се увеличава броя на тестовете на лекарства за онкоболни, като чрез тях пациентите търсят последен шанс. Тестовете им дават възможност да изпробват твърде скъпи или все още неодобрени медикаменти, които евентуално ще им донесат спасение и нов живот. Тези болни са готови на всичко, за да се преборят с рака, и лесно се съгласяват да взимат всякакви препарати, коментират доктори.

Другите най-чести изпитания у нас са в сферата на гастроентерологията, психиатрията, неврологията. Тестовете се провежда на две фази. Първо новите хапчета се дават на животни и ако тези проби са успешни, се преминава към опитите върху хора. Те могат да бъдат разделени на групи по 100 или повече души, като по техните симптоми се определят страничните ефекти на лекарството, описани в листовката му.

В медицинските тестове могат да включат хора между 18 и 75 години. „Трябва и да не прекаляват с алкохола и цигарите и алкохола, по възможност – и въобще да не употребяват. Има и специфични лекарства, за чието тестване се изискват кандидати със специфични заболявания“, уточняват медицинските лица, отговарящи за тестовете. Те коментират, че често сред доброволците се шири заблудата, че взимането на по-опасни продукти се заплаща по-високо, което не е вярно. „Може да припечелите доста добри пари, но помислете добре, защото по този начин поставяте здравето си на изпитание“, съветват те.

Според данни на здравното министерство годишно 151 млн. лева влизат в бюджета от бизнеса с лекарствени изследвания. Болниците, които са одобрени да ги практикуват получават допълнителни субсидии, а още пари се въртят от законоустановени такси и възнагражденията за доброволците.

Предвижданията са до 2020 лева да бъдат вложени още 34,7 млн. лева, с които да се увеличат броя на изследванията. В момента у нас се провеждат около 200 тестове на различни медикаменти (медицински и козметични), а желанията са те да станат поне 300-350. По този начин се цели по-бързия достъп на българите до нови лекарства.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар