Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Шефът на Курило пред Nbox: Ужасяващо е майка да изостави детето си

Шефът на Курило пред Nbox: Ужасяващо е майка да изостави детето си

Бедността едва ли ще ни убие, но алчността ще ни погуби като нация, каза д-р Цветеслава Гълъбова

Ужасяващо е майка да изостави дете си. Стотици могат да бъдат причините, които да тласнат една жена към подобна съдбовната крачка. Много са, дори само от гледна точка на психиатрията. Без преглед при лекар-специалист не може да се каже дали проблемът е медицински, няма как да се постави диагноза и да се назначи лечение. Това каза пред Nbox директорът на психиатрията в Курило д-р Цветеслава Гълъбова по повод случаят от вчера, при който една майка изостави 9-месечното бебе в двор на жилищна сграда в Пловдив посред зима.

Възможно е да се касае за поражения върху психиката, трупани в продължение на време, които в даден момент се отключат и избиват в поведенчески отклонения, предположи д-р Гълъбова. По думите й подобни случаи могат да имат както краткосрочно поражение върху психиката, така и да наложат по-продължително лечение.

Социално-битовите проблеми и психическите заболявания най-често могат да провокират подобно поведение в една майка. Социално битовите са свързани с бедност, домашно насилие, липса на перспективи, отчаяние и пр. Много хора у нас живеят изключително бедно, а бедността деморализира. Нямо нищо по-страшно от това да не можеш да нахраниш дете си и до гледаш как гладува, смята д-р Гълъбова.

Възможно е жената да е развила психично разстройство, което близките да са пропуснали да забележат. Промяната на поведението в такива моменти не винаги е ясно изразена или агресивна. Жената може да е изживяла нещо драматично, което да е разтърсило психиката й е до основи. Впоследствие, след като върнат лентата назад, хората от обкръжението й могат да си дадат сметка за настъпили преди време поведенчески промени.

Не е невъзможно решението да е взето абсолютно спонтанно. Възможно е просто жената да се е „бъгнала“, смята д-р Гълъбова. Това просто се случва и не е свързано с конкретен повод.

„Иска ми се българите да бъдат по-големи оптимисти, да се радват на това което имат и да се борят за постигане на мечтите си. Това звучи клиширано, но клишето е клише, защото е носител на истини. Дали бедността ще ни убие като нация не знам, но алчността наистина ще ни погуби“, каза в заключение д-р Гълъбова.

Социалните служби в Пловдив ще отнемат от майката 9-месечното бебе, което тя остави вчера. "Детето е изоставено съзнателно. Майката е изпаднала в ситуация, в която е нямала дом и парични средства. Изоставила го е в двора на кооперацията с надежда да го намерят добри хора", заяви заместник-началникът на Второ районно управление в Пловдив Кузман Мартинов.

Припомняме, че през цялата изминала нощ властите в Града под тепетата издирваха родителите на изоставеното дете. Майката на момиченцето позвънила в полицията и съобщила, че детето е отвлечено. По-късно признала, че е изоставила бебето по собствено желание.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner