Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Павлова: Дневна винетка няма да има

Павлова: Дневна винетка няма да има

Омбудсманът да не заблуждава хората, скастри регионалният министър

Дневна винетка няма да има, категорична е министърката на регионалното развитие Лиляна Павлова. Пред "Дарик" тя скастри омбудманът Мая Манолова, която предложи идеята, че само въвежда в заблуда хората.

"Понастоящем винетката е ценна книга, която трябва да бъде залепена на колата, за да могат органите на реда да упражняват контрол", напомни регионалният министър. Павлова обясни, че в страните, където е въведена винетна система за ползване на пътищата, еднодневен стикер няма. Причините за това са редица, включително икономически, сред които е ефективността на база разхода за отпечатване.

"Това, което тя каза, може би недоразбрала от системата, но ние ще ѝ го разясним и заедно ще намерим най-доброто решение, е, че ние вече сме взели решение, променихме закона за въвеждането на електронни винетки и тол система", каза Павлова. Тя допълни, че това ще се случи най-късно до две години, като амбицията е да се осъществи и по-рано.

Ще се въведе електронна винетка за автомобилите, а големите камиони ще плащат за изминат път с тол такса, като това ще може да става с SMS, онлайн и така нататък.

С този ход ще се решат два много важни проблема, отчете Павлова. Когато се въведе електронна винетка, всеки ще може онлайн да си купува стикер и ще се отчита в система. С въвеждането на електронната винетка годишният стикер вече няма да важи за период от една календарна година, а за период от 12 месеца, стана ясно от думите на регионалния министър.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар