Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Евтините винетки остават в миналото

Евтините винетки остават в миналото

От днес влизат в сила и солени глоби за шофиране със стар стикер

От полунощ вече са в сила новите винетки за републиканската мрежа, по-скъпи от досегашните. В България няма еднодневни винетки, цената на годишната за леки коли е 97 лв., 30 лв. за месец и 15 лв. за седмица.

Нови стикери могат да бъдат купени от бензиностанциите, пощите, големите търговски вериги, областните пътни управления, граничните контролно-пропускателни пунктове. Хората с увреждания с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право на безплатен годишен стикер. Това право имат и семействата с деца с увреждания до 18-годишна възраст.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.

От днес за шофиране със стар стикер шофьорите ще отнасят солени глоби - 300 лева за лек автомобил и 3000 за тежкотоварен.

Срещу по-скъпите винетки на няколко пъти се проведоха протести в цялата страна. Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че те не са задължителни - "който иска да пътува, да ги купува. Всички приходи от винетки постъпват в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ и могат да се използват само и единствено за нейните дейности, както е разпоредил законът", категорична бе Павлова.

 Приходите от стикерите за 2015 г. са 230 млн. лв. От тази сума се приспадат разходите за производство и разпространение, както и за 190 000 автомобила, които ги използват безплатно. Така остават малко под 200 млн. лв., които АПИ инвестира в поддържане на пътната мрежа. „Минимум 60 млн. лв. са разходите за зимно почистване, а останалите средства се използват за изкърпване на пътищата, затова и те са в такова състояние“, изтъкна Павлова.

„Повишавайки приходите, целим не да изкърпваме пътищата, а да правим широкоплощни ремонти, които са с по-устойчив ефект и поддържането ще става по-лесно“, подчерта тя. По отношение на реалната цена на винетката, Павлова коментира, че според анализите тя е около 150 лв., при положение, че се използва само тази такса. „Затова работим за преминаване към смесена система чрез въвеждането и на т.нар. тол такса“, допълни тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner