Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
ВСС отказа да поднови проверката за "Яневагейт"

ВСС отказа да поднови проверката за "Яневагейт"

Предложението бе внесено от Соня Найденова и Калин Калпакчиев

ВСС не прие предложението за възобновяване на проверката по случая с разпространените в публичното пространство разговори между Румяна Ченалова и Владимира Янева. Това става с 9 от гласовете на магистратите, които гласуваха „против“. 5 от тях гласуваха „за“, а шестима се въздържаха. Предложението бе внесено от членовете на Съвета Соня Найденова и Калин Калпакчиев.

Двамата мотивираха предложението си с настъпването на нови обстоятелства след 14 януари, когато ВСС взе решение да прекрати проверката, сред които Доклада на ЕК, експертизата по инициатива на „Биволъ“ за истинността на записите и с представянето допълнителни доводи в рамките на досъдебното производство.

Калин Калпакчиев призова всички материали по случая и всички разпити от Етичната комисия да бъдат обществено достояние. Галя Георгиева подчерта, че няма да подкрепи предложението, тъй като не може да се има доверие на експертизата за достоверността на записите и защото с обсъждането на темата Съветът само си губи времето, при положение, че има други задачи и теми. Румен Боев също призова да се приключи обсъждането на темата, защото по думите му по този начин „се вкарва течно гориво в тези, които искат да превърнат съдебната система в изтривалка на всички несполуки в страната“.

Калин Калпакчиев от своя страна подчерта, че непълноценната проверка по случая не само би увеличила пропастта между Румъния и България по отношение на ефективността на съдебната система, но и по този начин ще се загуби и малкото останало доверие във ВСС. Юлия Ковачева посочи, че ще подкрепи предложението и призова колегите си да не гледат на него като опит възобновяването на проверката да доведе до дисциплинарно производство.

Тя допълни, че и от Доклада на ЕК става ясно, че очевидно Комисията има още очаквания към Съвета за изясняване на случая. Юлияна Колева заяви, че не вижда причина и повод да се възобнови проверката. „Твърдо съм убедена, че без доказателства в хода на това досъдебно производство не можем да имаме някакъв ефект различен от този при прекратяването на проверката на 14 януари“, обоснова се тя.

Галина Карагьозова също заяви, че ще подкрепи предложението като се обоснова с необходимостта от вземане в предвид на новите факти. Магдалена Лазарова предложи да изискат материалите, които вече са събрани и представляват нови доказателства по случая и едва тогава да се прецени дали да се възобнови проверката, защото според нея, ако се обяви възобновяване на проверката и не се открие нещо, в обществото ще остане впечатлението, че ВСС отново е прикрил нещо. Нейното предложение също не бе прието с 9 гласа „против“, 8 „за“ и 3 „въздържал се“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар