Вторник, 22 Октомври 2019
Вторник, 22 Октомври 2019
Владимир Николов: Екологията в България се превърна в цирк

Владимир Николов: Екологията в България се превърна в цирк

Даваме милиони на едни хора да учат рибата да плува, заяви легендарният волейболист

Легендарният капитан на националния ни отбор по волейбол Владимир Николов се възмути от битката между еколози и концесионери за българския ски туризъм. В интервю за в. "Стандарт" Николов заяви, че екологията в България се е превърнала в пълен цирк.

"Как да накарам децата да мръзнат 2 часа на опашка!? Екологията в България се превърна в цирк. И цяла Европа ни се смее! Аз съм против изсичането на горите и съм за опазването на природата ни, но смятам че планините са за всички и всеки има право да ги посещава. Лифтовете са най-екологичният транспорт в планината и единствената възможност за някои да достигнат до върховете. Ако за подмяната на старите съоръжения с нови е наложително да се отсекат няколко дървета, нека концесионерът да посади 10 нови дръвчета за всяко отсечено", обяснява Николов.

Волейболистът разказа и за начина, по който се процедира във Франция, където живее.

"Французите го правят в интерес на хората. Веднага ще ви дам един пример - когато създават национален парк Меркантур, те не затварят цялата планина. Сядат местните хора и държавната власт и гледат къде е подходящо за ски в тази планина, къде вече има курорти, къде местните хора правят своите ферми, къщи, къде са най-ценните биологични видове. И след това чертаят границите на парка така, че всички да са доволни. Днес на единия склон имате ски курорти с 40 пъти повече лифтове, отколкото в цяла България, а на другия склон имате национален парк. Всички са доволни", обясни волейболистът.

В заключение той допълни, че всичко това не се разбира от хората в България:

"Нито за Витоша, нито за това, че даваме милиони на едни хора да учат рибата да плува"

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар