Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Провал с раздаването на храна за бедните

Провал с раздаването на храна за бедните

Близо 40 000 души не пожелаха определените им пакети от държавата, БЧК ще преразпределя останалите продукти

Кампанията за раздаване на хранителни помощи на бедните е пред провал. Близо 40 000 нуждаещи са не на пожелали да вземат пакетите, които им се полагат от държавата като социално слаби. От началото на година, когато БЧК започна раздаването на помощите, те не са пожелали да отидат до регионалните пунктове.

Право на хранителни помощи тази зима имаха около 255 000 българи, но процедурата се забави, а в раздаваните пакети нямаше основни продукти. Според представители на БЧК именно липсата на захар и олио е отказала много от бедните да вземат полагаемите им се пакети.

От организацията допълват, че залежалите храни, които не са достигнали до социално слабите, ще бъдат преразпределени за други нуждаещите се. Има вариант те да се пренасочат към социални домове или бежански центрове. В момента се разработка наредба с критериите за достъп до хранителната помощ.

Още по темата: Пакетите с храна за бедни: Без олио, но с локум

В пакетите за бедни, раздавани от БЧК, имаше продукти на стойност 80 лева. Сред тях бяха брашно, макаронени изделия, ориз, локум, бисквити, нектар, плодове и зеленчуци. Помощта в натура се допълваше от мед, компоти и местни консерви, но заради обжалвания на обществените поръчки за доставки липсваха олио и захар.

Според БЧК останалите продукти все още не могат да се раздадат, защото за 12 от тях се води дело в съда, а за останалите спечелилите фирми не са се явили да подпишат договорите. Така за втора поредна зима социалното министерство не успя да организира раздаването на пакетите с храни.

Комисията за защита на конкуренцията отмени търга за класирането на тези 12 продукта заради жалби на загубили фирми. След това вицепремиерът Ивайло Калфин изненадващо обяви, че ще обжалват решението на комисията в съда. В момента се очаква решението на ВАС. Ако магистратите потвърдят отмененото класиране, агенцията за социално подпомагане ще трябва да подпише договор с класираните на второ място фирми. Така все още не е ясно кога точно ще бъдат раздадени и останалите храни на бедните хора.

Програмата е с осигурено финансиране до 2020 г., като сума, заделена за пакетите, е 57 млн. евро. Ресурсът, останал от тази година, ще бъде преразпределен за следващите години, за да не бъде загубен.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар