Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 22 Август 2019
Доц. Христо Хинков пред Nbox: Пролетта обостря психичните разстройства

Доц. Христо Хинков пред Nbox: Пролетта обостря психичните разстройства

Наблюдаваме ръст на самоубийствата сред българите, част от тях са свързани със зависимости като дрогата, казва директорът на Националния център по обществено здраве

Доц. Христо Хинков е психиатър. Завършил е медицина във ВМИ в София през 1980 г. Има специалност психиатрия. Работил е като участъков лекар, във ВМИ и "Пирогов". Специализирал е в Япония, САЩ, Холандия и Белгия. Бил е началник на отдел проекти в МЗ и зам.-директор на здравната каса през 1997-2001 г. Участвал е активно във възстановяването на БЛС през 1990 г. и е бил избиран в управителните му органи. На 16 декември 2014 г. е назначен за директор на Националния център по обществено здраве и анализи от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

 

- Г-н Хинков, вярно ли е, че през пролетта се обостря състоянието на хората с психични проблеми?

- Това е абсолютно вярно и е научен факт. Съществува връзка между сезонността и обострянето на някои психични разстройства, особено хроничните. Биполярните разстройства например се обострят през пролетта и лятото, тоест при горещини. Депресиите се порявяват в началото на зимата, те са свързани с намаляването на слънцегреенето. Маниите също се обострят през летните месеци. Има много вариации на тези състояния, но в общи линии различните заболявания се обострят в различни периоди, но определено сезонност има.

- Зачестяването на самоубийствата през пролетта има ли връзка със сезонността?

- Това не може да се твърди със сигурност. Всяко едно самоубийство може да се дължи на куп причини. Може да бъде депресия, може да бъде неблагополучие, може да бъде слаба устойчивост на психиката и т.н. Тук причините може да са много и не е задължително лицето да е имало психични проблеми.

- Забелязвате ли ръст при хората с психични заболявания и при самоубийствата?

- Нямаме статистически данни все още. Преди 10 години в България беше проведено едно национално, представително изследване за разпространението на психичните разстройства. Това изследване е част от световно изследване на психичното здраве. Сега предстои да повторим това изследване със същия въпросник и да направим сравнение. Тогава ще можем да кажем официално дали психичните разстройства са се увеличили. Мога да ви кажа обаче, че по мои наблюдения действително има ръст на самоубийствата. Има трайна тенденция към увеличаване на самоубийствата, ръстът не е драстичен, но го има. Освен това забелязваме, че на живота си посягат все по-млади хора.

- Има ли връзка между ръста на самоубийства и фактът, че все повече българи посягат към дрогата?

- Категорично да. Свързани са нещата. Много български младежи посягат все по-често към наркотиците.

- Много хора със сериозни психични проблеми да са на свобода, без да се полагат грижи за тях. Те буйстват и притесняват хората около себе си. В криза биват прибирани за една нощ в специализирано заведение и след това биват пускани. Защо положението е такова?

- Причината е, че няма грижа за тези хора извън болниците. Никой не ги проследява. Те трябва да бъдат проследявани и обгрижвани в извънболнични условия. Защото не може един човек да го затвориш за цял живот в лудница. Това е много нехуманно и се е правило в средните векове. Вече има много нови инструменти, които могат да позволят един такъв човек да живее пълноценно в обществото. Но това не се прави. Аз лично се боря за реформа в тази област. Това не може да продължава така. Новите технологии за лечение на психични заболявания далеч не се изчерпват с приемането на лекарства. Те включват екип от лекари, сестри, психолози и социални работници, както и въвеждане на нови професии като водещ на случая. Като тези хора ye са длъжни да обгрижват болния извън болницата.

Деси Боцева, Nbox

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар