Понеделник, 19 Ноември 2018
Понеделник, 19 Ноември 2018

Христо Григоров пред Nbox: БЧК връща 3000 деца в училищата всяка година

Христо Григоров пред Nbox: БЧК връща 3000 деца в училищата всяка година

Акцията за събиране на стари дрехи стартира успешно, предстои да поставим контейнери във Варна, Стара Загора, Сливен, Бургас, каза още шефът на организацията

„Около 10 000 деца напускат училищата у нас всяка година, с нашите програми ние успяваме да върнем около 3000 от тях обратно в клас“, заяви пред Nbox председателят на Българския червен кръст Христо Григоров. Той уточни, че тези подрастващи са предимно от малцинствата, но имало и много български социално слаби семейства. „Ние им казваме, че ако ги върнат в училище, ние ще ги храним и така успяхме да помогнем“, допълни още Григоров.

Той определи като успешна последната кампания на БЧК, в която се събират стари дрехи в специални контейнери. „Вече има 25 такива пункта в Пловдив, още 12 в София, като предстои да поставим в скоро време и във Варна, Стара Загора, Сливен и Бургас“, разказа Христо Григоров. Дрехите, които се оставят в тези пунктове трябва да са изчистени, изгладени и в найлонови торби, уточняват от организацията.

„Идеята не е да се хвърлят боклуци, а използваеми дрехи. По-запазените от тях ще отидат в бедствения ни резерв, а останалите ще се използват като суровини в завод в Пловдив“, обясни Григоров.

300 човека сортират текстилките, събрани в контейнерите, чиито капацитет е около 300 кг. „Те се пълнят всеки ден, очевидно така се запълни един вакуум в обществото. Кампанията е изключително успешна“, изтъкна още Христо Григоров.

Предстои през следващите 3 години да бъдат поставени около 1000 контейнера за дрехи в цялата страна. Кампанията се развива по примера на европейски инициативи, действащи от години.

„Тя им и социална част. Вкарват се пари в икономиката, рециклират се неща, които иначе биха замърсили дерета и реки. Защото всеки има дрехи, които са запазени, но вече не носи, нужно ли е да се унищожават?“, каза още Григоров.

Местата, на които могат да бъдат намерени контейнерите в София, са: Мол България на бул. "България" № 69, Български червен кръст – София на бул. "Джеймс Баучер" № 76, Комплекс Симеоново на бул. "Симеоновско шосе" № 110, 25-то ДКЦ и Френското училище "Виктор Юго" в кв. Младост 3 на ул. "Свето Преображение" №20, както и в супермаркети "Кауфланд" на ул. "Хайделберг" № 1, бул. "Асен Йорданов" № 7, ул. "Проф. Др. Иван Странски" № 20, ул. "Кукуряк" № 3, ул. "Тодор Каблешков" № 3.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар