Сряда, 13 Ноември 2019
Сряда, 13 Ноември 2019
Общински съветници настояват: Сметната палата да провери Центъра за градска мобилност

Общински съветници настояват: Сметната палата да провери Центъра за градска мобилност

Опасно и безотговорно е с цел политически PR да се внушават проблеми в сериозни транспортни дружества, обяви Зафир Зарков, член на транспортната комисия

Общински съветници настояват Сметната палата да провери Центъра за градска мобилност. „Очакваме следващата седмица Народното събрание да вземе решение Сметната палата да влезе в Центъра за градска мобилност и всички транспортни дружества, за да се установи какво се случва там”, заяви в студиото на Нова тв общинският съветник от БСП Калоян Паргов. 

 

Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска оставките на ръководството на Центъра за градска мобилност. „Цялото ръководство на Центъра за градска мобилност трябва да си ходи”, убеден е и Паргов, който е заместник-председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.  „Oставката на Любомир Христов е доказателство, че цената на билетчето цели да покрие изтичането на парите и загубите на Центъра за градска мобилност”, смята Паргов. 

„Центърът за градска мобилност е одитиран и то от сериозни дружества”, подчерта общинският съветник от ГЕРБ и член на транспортната комисия Зафир Зарков. „Нашата основна задача като общински съветници е да стимулираме хората да пътуват с градския транспорт. Опасно и безотговорно е с цел политически PR да се внушават проблеми в сериозни транспортни дружества. Имаме конкретен случай, в който трябва да се извършат проверки, а резултатите да се представят пред Столичния общински съвет, а отговорните трябва да си понесат отговорността”, коментира още той.

„Центърът за градска мобилност наруши Закона за обществените поръчки, пускайки тази поръчка под формата на публична покана за строителство. В случая става въпрос за доставка и монтаж на преместваеми съоръжение т.е. става дума за услуга” коментира общинският съветник от „Движение 21” Симеон Славчев, който също е член на транспортната комисия.

„При процедурата от 8 фирми, 7 са отстранени.  При публичната покана кандидатите не могат да коригират открити грешки, а когато има открита процедура по ЗОП грешките могат да се коригират в 5-дневен срок. Всички 7 фирми са отстранени заради грешки”, каза още той.  Славчев също поиска отстраняването на ръководството на Центъра за градска мобилност и пълна финансова ревизия на дружеството.

Прошко Прошков от Реформаторския блок пък избра да коментира казуса като перифразира Никола Вапцаров. „Сигнал и след сигнала - пушек. Ние превръщаме политиката в профански разговор за "Кой?", а по-важният въпрос в политиката винаги е бил "Какво правим?", заяви той. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар